ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονή οξείας Covid: Ο ρόλος του εντέρου

Μέσα και πάνω στο σώμα μας ζουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, οι οποίοι μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή και μας προστατεύουν από παθογόνους μικροοργανισμούς. 

Φλεγμονή οξείας Covid: Ο ρόλος του εντέρου

Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος του μικροβιώματος αποτελείται από βακτήρια, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι και οι μύκητες του εντέρου αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια ανισορροπία στους μύκητες του εντέρου μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής σε άτομα που έχουν νοσήσει σοβαρά από τον κορονοϊό ή που πάσχουν από μακρά Covid-19.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει σοβαρά είχαν αυξημένα επίπεδα ενός μύκητα που μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης πως η μικροβιακή σύνθεση του εντέρου πολλών ατόμων που νόσησαν με κορονοϊό είχε αλλοιωθεί και οι προστατευτικοί φραγμοί του σώματός τους είχαν διαταραχθεί. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαν να εισέλθουν παθογόνοι μικροοργανισμοί στο αίμα. Επίσης, ορισμένα άτομα που νόσησαν σοβαρά από τον κορονοϊό είχαν προσβληθεί από επικίνδυνες μυκητιασικές λοιμώξεις.

Ο Ίλιαν Λίεβ, ανοσολόγος στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες του θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των μυκήτων και του Covid-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα αίματος 91 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό το 2020. Σχεδόν τα 3/4 είχαν νοσήσει σοβαρά και είχαν λάβει περισσότερα από έξι λίτρα συμπληρωματικού οξυγόνου το λεπτό ή είχαν διασωληνωθεί, ενώ οι υπόλοιποι είχαν νοσήσει πιο ελαφρά.

Όσοι είχαν νοσήσει σοβαρά, είχαν σχεδόν τετραπλάσια αντισώματα έναντι τριών ειδών μυκήτων που βρίσκονται συνήθως στο έντερο, συμπεριλαμβανομένου του ζυμομύκητα Candida albicans.

Ο υψηλός επιπολασμός των αντισωμάτων υποδηλώνει ότι τα άτομα αυτά είχαν αυξημένες ποσότητες μυκήτων. Τα δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν στις αρχές του 2021 από 10 άτομα που είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό έδειξαν επίσης ότι είχαν υψηλότερα συνολικά επίπεδα μυκήτων του εντέρου, ειδικά Candida, σε σχέση με 10 υγιή άτομα. Η αφθονία των Candida συσχετίστηκε θετικά με τη σοβαρότητα της νόσου. Η παρουσία ορισμένων ειδών μυκήτων, ιδίως του C. albicans, έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ένα υποσύνολο ατόμων με σοβαρή COVID-19, ο αριθμός των αντισωμάτων κατά του C. albicans στο αίμα τους συνδέθηκε με τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται ουδετερόφιλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Όταν οι ερευνητές μόλυναν ποντίκια με τον C. albicans από δείγματα ατόμων που είχαν νοσήσει σοβαρά και στη συνέχεια τα μόλυναν με τον ιό SARS-CoV-2, παρατήρησαν ότι περισσότερα ουδετερόφιλα εισέβαλαν στους πνεύμονες των ζώων και ενεργοποίησαν μια φλεγμονώδη αντίδραση σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί μόνο με τον ιό SARS-CoV-2. Όταν χορήγησαν στα ποντίκια ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο, ο αριθμός και η δραστηριότητα των ουδετερόφιλων μειώθηκε.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης πως τα άτομα που είχαν νοσήσει σοβαρά με κορονοϊό, συνέχισαν να έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά του C. albicans και πρόδρομων ουδετερόφιλων πολύ καιρό αφότου είχαν αναρρώσει – έως και ένα χρόνο αργότερα. Αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν πως οι αλλαγές στα επίπεδα των μυκήτων κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από τον κορονοϊό θα μπορούσαν να συμβάλουν στη φλεγμονή που σχετίζεται με τη μακρά Covid-19.

«Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το τι μπορεί να προκαλεί επίμονα συμπτώματα μετά τη νόσηση», δήλωσε ο Αράν Σινγκαναγιαγκαμ, ανοσολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ των μυκήτων του εντέρου και του Covid-19.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Immunology.