ΥΓΕΙΑ

Τι αποκαλύπτει για την υγεία το χρώμα της γλώσσας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το χρώμα και η υφή της γλώσσας σας μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες για την υγεία σας.

Τι αποκαλύπτει για την υγεία το χρώμα της γλώσσας
Bigstock

Για χιλιάδες χρόνια η παραδοσιακή κινεζική ιατρική βασίζεται σε διαδικασίες όπως η όσφρηση, η ακοή, η ψηλάφηση και η εξέταση της γλώσσας για διαγνώσεις.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι εικόνες της γλώσσας ήταν 95% ακριβείς στη διάγνωση ορισμένων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης και η αναιμία.

“Η γλώσσα παρέχει οπτικές ενδείξεις που μπορούν να σηματοδοτήσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Οι αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας, όπως μια κιτρινωπή απόχρωση που υποδηλώνει προβλήματα στο συκώτι ή μια λευκή επικάλυψη που υποδηλώνει πεπτικά προβλήματα, είναι σημαντικοί δείκτες”, λέει ο δρ. Ali Al-Naji, επίκουρος αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της εξέλιξης των λοιμώξεων από τον COVID-19 ή ακόμα και στον έλεγχο για καρκίνο.

Οι ερευνητές στη νέα μελέτη χρησιμοποίησαν ένα σύστημα απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο για να εξετάσουν περισσότερες από 100 εικόνες γλώσσας. Αυτό το χαμηλού κόστους σύστημα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και να διευκολύνει την τηλεϊατρική, σύμφωνα με τον δρ. Al-Naji:

“Οι ασθενείς μπορούν να τραβήξουν εικόνες γλώσσας στο σπίτι και να τις μεταδώσουν σε επαγγελματίες υγείας για αξιολόγηση, κάνοντας την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή, ειδικά σε απομακρυσμένες ή υποεξυπηρετούμενες περιοχές”.

Τι μπορεί να... πει η γλώσσα για την υγεία σας

Οι φυσικές εξετάσεις γλώσσας διεξάγονται τόσο στη σύγχρονη ιατρική όσο και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά οι ερμηνείες των ευρημάτων είναι διαφορετικές, σύμφωνα με τον δρ. Grant Chu από το UCLA Center for East-West Medicine:

“Από την ματιά της σύγχρονης ιατρικής, οι διαφορετικές όψεις της γλώσσας μπορεί να συσχετιστούν με φάρμακα, ανοσοκαταστολή, διατροφικές ανεπάρκειες ή υποκείμενη ασθένεια ή κανένα από τα παραπάνω”.

Για παράδειγμα, η γλώσσα σας μπορεί να είναι πρησμένη ή να έχει φλεγμονή εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Λευκά ή κόκκινα μπαλώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στη γλώσσα ως αποτέλεσμα μιας μυκητιακής στοματικής λοίμωξης.

Η παραδοσιακή κινεζική διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει μια αξιολόγηση 15-20 δευτερολέπτων του χρώματος, του σχήματος, της υγρασίας και του πάχους της γλώσσας, είπε ο δρ. Chu. Οι γιατροί λαμβάνουν επίσης υπόψη το γενικότερο ιατρικό ιστορικό ενός ασθενούς και άλλα ευρήματα της εξέτασης.

“Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές συνέπειες για την υγεία ενός ατόμου –ψυχική, πεπτική ή άλλη– ανάλογα με το πού παρατηρούνται χαρακτηριστικά ή χρωματικές παραλλαγές σε διαφορετικά σημεία της γλώσσας”, είπε ο δρ. Chu.

Μπορεί η εξέταση γλώσσας να βοηθήσει στις προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο;

Αν και η γλώσσα μπορεί να δώσει κάποιες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σας, η καθαυτή υγεία της γλώσσας είναι επίσης σημαντική καθώς τα ποσοστά καρκίνου της γλώσσας έχουν αυξηθεί.

“Όταν κάτι συμβαίνει στη γλώσσα σας, θα πρέπει να το λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη”, είπε με την σειρά του ο δρ. Kevin Contrera, χειρουργός κεφαλής και λαιμού στο UPMC στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Το χρώμα είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό μιας εξέτασης γλώσσας, είπε ο δρ. Contrera. Οι προκαρκινικές βλάβες τείνουν να εμφανίζονται λευκές, ενώ μια κόκκινη, αιματηρή ή με εμφανή αγγεία γλώσσα μπορεί επίσης να υποδηλώνει καρκίνο.

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μπορούν αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της γλώσσας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μια διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου.

“Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ολοένα και περισσότερα για το μικροβίωμα και την επίδραση των φυσικών βακτηρίων που αποικίζουν τόσο το έντερο, όσο και τη στοματική μας κοιλότητα. Και αυτά είναι ουσιαστικά προγραμματισμένα με βάση τα τρόφιμα που τρώμε”, είπε ο δρ. Contrera.