ΥΓΕΙΑ

Τα “αθώα” συμπτώματα που είναι πρώιμα σημάδια καρκίνου στο στομάχι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καρκίνος του στομάχου (γαστρικός καρκίνος) είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων που ξεκινά από το στομάχι.

Τα “αθώα” συμπτώματα που είναι πρώιμα σημάδια καρκίνου στο στομάχι
Bigstock

Μπορεί να επηρεάσει πολλές περιοχές του στομάχου, συμπεριλαμβανομένης της κύριας επένδυσής του ή εκεί όπου ο οισοφάγος συναντά το στομάχι.

Συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου, όταν συμπτώματα όπως ναυτία, καούρα και αίσθημα φουσκώματος είναι πιο έντονα.

“Γενικά, όταν μιλάμε για καρκίνο του στομάχου, συνήθως μιλάμε για έναν καρκίνο που προέρχεται από την επένδυση του στομάχου”, λέει ο δρ. Mohamad Sonbol, ογκολόγος της Mayo Clinic.

Τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του στομάχου ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, αίμα στα κόπρανα ή απλώς αίσθημα κόπωσης.

“Εάν έχετε καρκίνο στο στομάχι, μπορεί από εκείνο το σημείο να διαρρέει αίμα με αργό ρυθμό και αυτό μπορεί να προκαλέσει αναιμία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση”, λέει ο ίδιος.

Οι άντρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

“Και μετά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως κάποια κληρονομικά σύνδρομα ή πράγματα που κληρονομούμε από τους γονείς μας και τα οποία μας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουμε γαστρικό καρκίνο”, λέει ο δρ. Sonbol.

Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα

  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Αίσθημα φουσκώματος μετά το φαγητό
  • Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού
  • Να μην αισθάνεστε πεινασμένοι όταν θα περιμένατε να έχετε πεινάσει
  • Καούρα
  • Δυσπεψία
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια
  • Αίσθημα μεγάλης κούρασης
  • Κόπρανα που φαίνονται μαύρα

Ο καρκίνος του στομάχου δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Όταν εκδηλωθούν μπορεί να περιλαμβάνουν δυσπεψία και πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι να προχωρήσει ο καρκίνος. Μεταγενέστερα στάδια του καρκίνου του στομάχου μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αίσθημα ακραίας κούρασης, απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια, έμετο με αίμα και μαύρα κόπρανα.

Ο καρκίνος του στομάχου που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος του στομάχου. Προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με το πού εξαπλώνεται. Για παράδειγμα, όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται στους λεμφαδένες μπορεί να προκαλέσει εξογκώματα που μπορείτε να τα νιώσετε μέσα από το δέρμα. Ο καρκίνος που εξαπλώνεται στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών. Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί μέσα στην κοιλιά, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στην κοιλιά και να φαίνεται σαν πρησμένη.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν, κλείστε ένα ραντεβού με γιατρό. Πολλές άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά που προκαλεί ο καρκίνος του στομάχου. Ο γιατρός σας θα κρίνει και θα σας κάνει εξετάσεις γι' αυτές τις άλλες αιτίες πριν από εξετάσεις δοκιμή για καρκίνο του στομάχου.

Πηγές: mayoclinic.org (1), mayoclinic.org (2)