ΥΓΕΙΑ

Αντιβίωση μετά το σεξ: Μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μόλυνσης με ΣΜΝ;

Σινάνη Αικατερίνη

Έρευνες έχουν δείξει ότι το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη μπορεί να αποτρέψει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) εάν ληφθεί αμέσως μετά το σεξ.

Αντιβίωση μετά το σεξ: Μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μόλυνσης με ΣΜΝ;

Καθώς αυξάνεται παγκοσμίως ο αριθμός λοιμώξεων με σύφιλη και γονόρροια, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι ισχύει για το φάρμακο.

«Εάν είστε σεξουαλικά δραστήριοι και δεν χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη για εσάς», λέει ο Δρ. Christopher Foltz, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

«Αυτό εξαρτάται από το ατομικό επίπεδο κινδύνου κάθε ατόμου, κάτι που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας».

Η σύφιλη έχει επανεμφανιστεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα κρούσματα σύφιλης στους άνδρες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7% μεταξύ 2020-2021.

Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων αυξήθηκαν ακόμη πιο απότομα στις γυναίκες, σημειώνοντας άλμα 55,3% μεταξύ 2020 και 2021 και 217,4% μεταξύ 2017 και 2021 συνολικά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι περισσότερα μωρά γεννιούνται με σύφιλη.

Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι έχετε μολυνθεί με σύφιλη, σημείωσε ο Foltz, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η νόσος παραμένει ασυμπτωματική για χρόνια. Εάν δεν διαγνωστεί ωστόσο, η μακροχρόνια σύφιλη μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και νευρολογικά προβλήματα.

«Αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε, τις σοβαρές επιπλοκές των μη διαγνωσμένων ΣΜΝ», λέει ο Foltz. «Εάν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τις λοιμώξεις με ένα σχετικά ασφαλές και εύκολο στη λήψη αντιβιοτικό, ο συνολικός αριθμός των νέων λοιμώξεων θα μειωθεί».

Γι' αυτό τα νέα δεδομένα για τη δοξυκυκλίνη είναι τόσο ελπιδοφόρα. Μελέτη διαπίστωσε ότι μια δόση των 200 mg του φαρμάκου -που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων εδώ και χρόνια- θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση με σύφιλη και χλαμύδια εάν ληφθεί εντός 72 ωρών από τη σεξουαλική επαφή.

Η μέθοδος δεν είναι αλάνθαστη και αυτό δεν αποτελεί λόγο για να εγκαταλείψει κανείς τη χρήση προφυλακτικού.

«Είμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της χρήσης προφυλακτικού για την πρόληψη άλλων ΣΜΝ και του HIV», υπογραμμίζει.

Η δοξυκυκλίνη δεν συνιστάται για τις έγκυες και όσους είναι αλλεργικοί σε μια κατηγορία αντιβιοτικών γνωστών ως τετρακυκλίνες.

Πηγή: healthday.com