ΥΓΕΙΑ

Αυξανόμενα τα κρούσματα σύφιλης μεταξύ των νεογέννητων στις ΗΠΑ

Η αναζωπύρωση της σύφιλης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των περιπτώσεων της νόσου μεταξύ των νεογνών, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Αυξανόμενα τα κρούσματα σύφιλης μεταξύ των νεογέννητων στις ΗΠΑ

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις σύφιλης μεταξύ των νεογνών — μια κατάσταση γνωστή ως συγγενής σύφιλη — υπερδιπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ, από 362 περιπτώσεις το 2013 σε 918 περιπτώσεις το 2017. Ο τελευταίος είναι ο υψηλότερος αριθμός συγγενών περιπτώσεων σύφιλης που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η αύξηση παραλληλίζει τις πρόσφατες αυξήσεις στα ποσοστά σύφιλης μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Για σχεδόν δύο δεκαετίες, τα ποσοστά της νόσου έχουν αυξηθεί μεταξύ των ανδρών και τα ποσοστά αυξάνονται τώρα και μεταξύ των γυναικών. Από το 2016 έως το 2017, τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 21% μεταξύ των γυναικών των ΗΠΑ, ανέφερε η έκθεση.

Το 2017, αναφέρθηκαν συγγενείς περιπτώσεις σύφιλης σε 37 πολιτείες, αλλά πέντε πολιτείες αντιπροσώπευαν το 70 τοις εκατό αυτών των περιπτώσεων, δήλωσε το CDC. Οι πέντε πολιτείες ήταν η Καλιφόρνια, η Αριζόνα, το Τέξας, η Λουιζιάνα και η Φλόριντα.

204stds-s5-photo-of-syphilis-infections.jpg

Τα συμπτώματα της σύφιλης

Η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidu.Το βακτήριο εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από μικρές πληγές ή κοψίματα που υπάρχουν στο δέρμα ή τις βλεννόγονους μεμβράνες. Στο αρχικό στάδιο εμφανίζεται με ένα απλό συφιλιδικό έλκος, η δευτερογενής σύφιλη με ένα διάχυτο εξάνθημα που συχνά προσβάλλει τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών, η λανθάνουσα σύφιλη με ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα, και η τριτογενής σύφιλη με κομμίωμα, νευρολογικά ή καρδιακά συμπτώματα. Ο χρόνος επώασης της σύφιλης κυμαίνεται από 10-90 ημέρες (συνήθως 21 ημέρες).

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση της σύφιλης είναι οι εξής παρακάτω:

  • Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
  • Η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων
  • Η σεξουαλική επαφή μεταξύ αντρών
  • Η μόλυνση με τον ιό HIV, που προκαλεί το Aids

Να σημειωθεί πως αν η σύφιλη δεν ιανθεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η σύφιλη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό HIV, ενώ απειλεί τις έγκυες με σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησής τους. Δυστυχώς η θεραπεία αν και μπορεί να προλάβει μελλοντικές βλάβες δεν μπορεί να διορθώσει ή να αναστρέψει βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί γι' αυτό και η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη λύση.