ΥΓΕΙΑ

Σπλαχνικό λίπος και άνοια: Πόσα χρόνια πριν τα συμπτώματα υπάρχει ο κίνδυνος

Σινάνη Αικατερίνη

Οι μεσήλικες με αυξημένο σπλαχνικό λίπος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σπλαχνικό λίπος και άνοια: Πόσα χρόνια πριν τα συμπτώματα υπάρχει ο κίνδυνος

Το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη μελέτη που θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 54 ανθρώπων από 40 έως 60 ετών με τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, το βαθμό παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη.

Οι μαγνητικές εξέτασαν το μέγεθος του εγκεφάλου των ανθρώπων, καθώς και τα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς και πρωτεΐνης ταυ που έχουν συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος με την ατροφία του εγκεφάλου ή ακόμη και με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, καμία μελέτη δεν έχει συνδέσει έναν συγκεκριμένο τύπο λίπους με την πρωτεΐνη της νόσου Αλτσχάιμερ σε γνωστικά φυσιολογικούς ανθρώπους», δήλωσε η Mahsa Dolatshahi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Mallinckrodt Institute of Radiology στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Δεν έχουν διερευνηθεί επίσης η διαφορά μεταξύ σπλαχνικού και υποδόριου λίπους, ειδικά σε ότι αφορά στην παθολογία του αμυλοειδούς του Alzheimer, ήδη από τη μέση ηλικία, σημείωσε η Dolatshahi.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν περισσότερο σπλαχνικό λίπος σε σύγκριση με το λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα τους έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς στο προσφηνοειδές λόβιο του βρεγματικού λοβού, την περιοχή που είναι γνωστό ότι επηρεάζεται νωρίς από την παθολογία του αμυλοειδούς στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αυτή η σχέση ήταν χειρότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και οι υψηλότερες μετρήσεις του σπλαχνικού λίπους συνδέθηκαν επίσης με αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο, είπαν οι ερευνητές.

«Οι φλεγμονώδεις εκκρίσεις του σπλαχνικού λίπους -σε αντίθεση με τις δυνητικά προστατευτικές επιδράσεις του υποδόριου λίπους- μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στον εγκέφαλο, έναν από τους κύριους μηχανισμούς που συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Cyrus Raji, διευθυντής του τμήματος νευρομαγνητικής τομογραφίας στο Ινστιτούτο Ακτινολογίας Mallinckrodt.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει έναν βασικό μηχανισμό με τον οποίο το κρυμμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε ο Raji. «Δείχνει ότι τέτοιες εγκεφαλικές αλλαγές συμβαίνουν ήδη από την ηλικία των 50 ετών, κατά μέσο όρο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης του Αλτσχάιμερ».

Η μείωση της ποσότητας του σπλαχνικού λίπους ενός ατόμου, θα μπορούσε να μειώσει τη μελλοντική φλεγμονή του εγκεφάλου και να αποτρέψει την άνοια ή τη νόσο Αλτσχάιμερ, είπε ο Raji.

Πηγή: healthday.com