ΥΓΕΙΑ

Πιστολάκι στα μαλλιά: Κίνδυνος από αιωρούμενα χημικά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα προϊόντα μαλλιών περιέχουν συχνά συστατικά που εξατμίζονται εύκολα.

Πιστολάκι στα μαλλιά: Κίνδυνος από αιωρούμενα χημικά
Bigstock

Επομένως οι χρήστες ενδέχεται να εισπνεύσουν ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες, με δυνητικά κακές επιπτώσεις στην υγεία.

Τώρα, ερευνητές μελέτησαν τις εκπομπές αυτών των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), συμπεριλαμβανομένων των σιλοξανών (siloxanes), που υπάρχουν σε προϊόντα “για πιο λαμπερά και λεία μαλλιά”.

Στην σχετική δημοσίευση στο Environmental Science & Technology οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η χρήση αυτών των προϊόντων περιποίησης μαλλιών μπορεί να αλλάξει γρήγορα τη σύνθεση του περιβάλλοντος αέρα στον δωμάτιο και οι κοινές τεχνικές styling με θερμότητα (στέγνωμα, ίσιωμα και μπούκλες) αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα VOC.

Μερικές προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις ποσότητες σιλοξανών που απελευθερώνονται από προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Αλλά οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται σε προϊόντα που ξεπλένονται από το σώμα, όπως τα καθαριστικά δέρματος, τα οποία μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα προϊόντα που παραμένουν στα μαλλιά, όπως κρέμες ή τα έλαια.

Επιπλέον, οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις εκπομπές σιλοξανών δεν εξέτασαν τις γρήγορες αλλαγές σε πραγματικό χρόνο στη σύνθεση του εσωτερικού αέρα σε ένα δωμάτιο που μπορεί να συμβούν ενώ οι χρήστες περιποιούνται ενεργά τα μαλλιά τους.

mixing-heat-with-hair.jpg

Πώς έγινε η έρευνα

Ο Nusrat Jung και οι συνεργάτες του ήθελαν να αναλύσουν το αν και πώς οι VOC απελευθερώνονται από προϊόντα μαλλιών σε συνθήκες στον πραγματικό κόσμο (όπως μικρά μπάνια) όπου συνήθως ο κόσμος περιποιείται τα μαλλιά του.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα αεριζόμενο μικροσκοπικό σπίτι όπου οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τα συνηθισμένα προϊόντα μαλλιών τους (κρέμες, σπρέι και λάδια) και θερμαινόμενα εργαλεία (πιστολάκι μαλλιών ή ψαλίδι για ίσιωμα ή μπούκλες). Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το styling μαλλιών, η ομάδα μέτρησε τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των κυκλικών πτητικών μεθυλοσιλοξανών (cVMS), οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Τα δεδομένα φασματομετρίας μάζας έδειξαν γρήγορες αλλαγές στη χημική σύσταση του αέρα στον χώρο και αποκάλυψαν ότι οι cVMS αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των VOCs που ανιχνεύθηκαν. Οι εκπομπές επηρεάστηκαν από τον τύπο του προϊόντος και το μήκος των μαλλιών, καθώς και από τον τύπο και τη θερμοκρασία του εργαλείου styling. Τα μακρύτερα μαλλιά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες απελευθέρωσαν μεγαλύτερες ποσότητες VOCs.

Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων τους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η πιθανή καθημερινή εισπνοή μιας συγκεκριμένης cVMS, γνωστής ως D5, θα μπορούσε να φτάσει τα 20 mg την ημέρα.

Στα πειράματα, η ενεργοποίηση ενός απορροφητήρα στο δωμάτιο αφαίρεσε το μεγαλύτερο μέρος των ατμοσφαιρικών ρύπων μέσα σε 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση μιας ρουτίνας περιποίησης μαλλιών. Αλλά οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του εξωτερικού αέρα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις. Λένε ότι απαιτούνται επειγόντως μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε σιλοξάνες, επειδή τα περισσότερα ευρήματα μέχρι σήμερα προέρχονται από μελέτες σε ζώα.

Πηγή: medicalxpress.com