ΥΓΕΙΑ

Σκασμένα χείλη τον χειμώνα: Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας

Το σκάσιμο των χειλιών εμφανίζεται συνήθως τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου, είναι ενοχλητικό, ακόμη και επώδυνο, καθώς τα χείλη συχνά ματώνουν.

Σκασμένα χείλη τον χειμώνα: Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας

Ο λόγος που σκάνε τα χείλη τον χειμώνα, είναι επειδή το δέρμα τους είναι πολύ πιο λεπτό και ευαίσθητο απ' ό,τι στα άλλα τμήματα του προσώπου και του σώματος.

Δεν διαθέτει σμηγματογόνους αδένες, οπότε δεν παράγει λίπος (σμήγμα) ώστε να ενυδατωθούν τα χείλη εκ των έσω.

Επειδή τα χείλη είναι εκτεθειμένα στα εξωτερικά στοιχεία, γίνονται πιο επιρρεπή στην ξηρότητα.

Συχνά είναι και αποτέλεσμα προβλημάτων υγείας. Μπορεί να οφείλονται σε γωνιακή χειλίτιδα (στοματίτιδα), μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοκκίνισμα, απολέπιση ή «σκισίματα» στις γωνίες του στόματος.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα περιποίησης, όπως τα κραγιόν ή σε κάποιες οδοντόπαστες.

Τα χείλη μπορεί επίσης να σκάσουν λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Δείτε τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (American Academy of Dermatology) για την πρόληψη των σκασμένων χειλιών:

  • Να πίνετε άφθονο νερό. Τα σκασμένα χείλη είναι ξερά και η αφυδάτωση είναι κύρια αιτία τους. Όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, αντλεί νερό από τα λιγότερο σημαντικά όργανα, όπως το δέρμα, για να εξασφαλίσει επαρκή ενυδάτωση των ζωτικών οργάνων.
  • Χρησιμοποιείται στα χείλη σας προϊόντα χωρίς ερεθιστικά συστατικά. Αν οποιοδήποτε προϊόν που βάζετε στα χείλη σας (κραγιόν, λιπ γκλος κλπ.) προκαλεί αίσθημα καύσου ή τσούξιμο, πρέπει να διακόψετε τη χρήση του.
  • Χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα συστατικά, όταν τα χείλη σας είναι σκασμένα. Αποφεύγετε τα προϊόντα με γεύσεις (κανέλα, μέντα, δυόσμο κλπ.), αρώματα, λανολίνη, μενθόλη, οκτανικό οξύ ή οξυβενζόνη (octinoxate, oxybenzone), φαινόλη κ.α. Καλό είναι επίσης να επιλέγετε υποαλλεργικά προϊόντα, χωρίς αρώματα.
  • Να βάζετε συχνά υδατική χειλιών ή lip balm. Η χρήση τους πρέπει να είναι καθημερινή και αρκετές φορές την ημέρα. Μην παραλείπετε να βάζετε lip balm με αντηλιακό πριν βγείτε από το σπίτι. Τα χείλη χρειάζονται όλο τον χρόνο προστασία από τον ήλιο.
  • Μην γλείφετε τα χείλη σας. Όταν νιώθουμε τα χείλη μας ξερά, η ενστικτώδης κίνηση είναι να τα γλείφουμε για να ενυδατωθούν. Μπορεί προσωρινά να μας ανακουφίζει, αλλά επιδεινώνει την ξηρότητά τους.
  • Χρησιμοποιείτε υγραντήρα στο σπίτι. Εάν έχετε κεντρική θέρμανση που ξηραίνει την ατμόσφαιρα, μπορεί να χρειασθείτε έναν υγραντήρα.