ΟΜΟΡΦΙΑ

Σκασμένα χείλη από το κρύο: Πώς προκαλούνται και τι να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος, ακόμη και για ανθρώπους που αγαπούν τον κρύο καιρό.

Σκασμένα χείλη από το κρύο: Πώς προκαλούνται και τι να κάνετε
Bigstock

Αλλά μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα βάναυση εποχή του χρόνου για τα χείλη σας, τα οποία μπορεί να στεγνώσουν και να σκάσουν.

“Ο κρύος καιρός έχει σημαντική επίδραση στο σώμα μας, και αυτό περιλαμβάνει τα χείλη μας”, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Melissa Piliang.

Τι προκαλεί τα σκασμένα χείλη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο χειμώνας μπορεί να προκαλέσει σκασμένα χείλη. Ο συνδυασμός χαμηλής θερμοκρασίας και ψυχρού ανέμου έξω, και ξηρού θερμαινόμενου αέρα μέσα, “συνωμοτούν” για να κάνουν τα χείλη σας στεγνά. Και όταν βγαίνετε έξω, μπορεί να μην σκεφτείτε αμέσως την προστασία των χειλιών σας.

“Έχετε υπόψη σας ότι όταν βγαίνετε έξω στο κρύο, συνήθως καλύπτετε όλο το υπόλοιπο σώμα, αλλά όχι το πρόσωπο και ειδικά τα χείλη σας, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα σε αυτές τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα”, λέει η δρ. Piliang.

Επιπλέον, τα χείλη σας δεν έχουν τον ίδιο τύπο δέρματος με το υπόλοιπο πρόσωπο και το σώμα σας:

“Τα χείλη είναι ένας ειδικός τύπος δέρματος που είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, πράγμα που σημαίνει ότι πραγματικά απαιτούν επιπλέον φροντίδα. Τα χείλη μας στεγνώνουν 10 φορές πιο γρήγορα από το υπόλοιπο δέρμα στο πρόσωπό μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε επιπλέον προστασία”, συμβουλεύει η ίδια.

Εάν τα χείλη σας είναι σκασμένα, μπορεί να εμφανίσετε:

  • Ξηρότητα και απολέπιση των χειλιών
  • Σκασμένο δέρμα
  • Κνησμός
  • Ήπιος πόνος
  • Πληγές στα χείλη και το στόμα

Θεραπεία για σκασμένα χείλη

Η άμεση επέμβαση είναι σημαντικός παράγοντας! Αντιμετωπίστε το σοβαρό ξεφλούδισμα και τις ρωγμές αμέσως. Εάν αφήσετε τα σκασμένα χείλη χωρίς άμεση φροντίδα, μπορεί να χειροτερέψουν, πιθανώς να μολυνθούν ή ακόμη και να οδηγήσουν σε έρπη.

Για παράδειγμα, ο ιός του απλού έρπητα έχει την τάση να επιτίθεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι μειωμένο, κάτι που μπορεί να συμβεί πιο συχνά το χειμώνα. Και όταν τα χείλη σας ξεφλουδίζουν, σκάνε και στεγνώνουν, δημιουργείται ένα περιβάλλον πιο ιδανικό για τον έρπη.

lip-balm

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για τα σκασμένα χείλη:

Επιλέξτε το σωστό βάλσαμο για τα χείλη

Πρώτα-πρώτα, σημασία έχει τι βάζεις στα χείλη σου. Και το πρώτο "chapstick" που θα βρείτε μπροστά σας μπορεί να μην το κατάλληλο. Δείτε πώς να επιλέξετε το σωστό βάλσαμο για τα χείλη σας τον χειμώνα:

  • Χρησιμοποιήστε ένα βάλσαμο που βασίζεται σε αλοιφή. Αναζητήστε μια θεραπευτική αλοιφή που περιέχει βαζελίνη, αιθέρια έλαια ή γλυκερίνη. Αυτή η θεραπεία θα κλειδώσει την υγρασία και θα βοηθήσει στην επούλωση των ρωγμών και των σχισμών στα χείλη.
  • Μείνετε μακριά από τα lip balms που περιέχουν καμφορά, ευκάλυπτο και μενθόλη. Αυτά τα συστατικά αρχικά αισθάνονται καταπραϋντικά, αλλά στην πραγματικότητα στεγνώνουν τα χείλη σας και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Όταν τα χείλη σας γίνονται πιο ξηρά και ερεθισμένα, απλώνετε περισσότερο αυτού του είδους το βάλσαμο στα χείλη σας και ο φαύλος κύκλος μεγαλώνει.
  • Βεβαιωθείτε ότι το lip balm σας περιέχει αντηλιακό. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό του lip balm είναι το αντηλιακό. Παρά τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, ο ήλιος εξακολουθεί να λάμπει τον χειμώνα. Τα χείλη σας μπορούν ακόμα και να καούν και είναι πιο επιρρεπή στο κάψιμο από το υπόλοιπο πρόσωπό σας, καθώς το δέρμα εκεί είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο.

Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο τα χείλη σας είναι πιο ξηρά. Πίνετε άφθονο νερό, το οποίο είναι γνωστό ότι κάνει καλό στο δέρμα σας και αυτό περιλαμβάνει τα ευαίσθητα χείλη σας.

Μην γλείφετε τα χείλη σας

Όταν τα χείλη σας είναι στεγνά, είναι φυσικό να θέλετε να τα γλείφετε για να τα κάνετε υγρά. Αλλά το να γλείφεις τα χείλη σου έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

“Από τη στιγμή που βάλετε σάλιο στα χείλη σας, στην πραγματικότητα τα κάνει να στεγνώνουν πιο γρήγορα, καθιστώντας τα χείλη σας ακόμη πιο ξηρά συνολικά. Επιπλέον, τα ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο και προορίζονται για την πέψη των τροφίμων είναι ερεθιστικά για τα χείλη”, επισημαίνει η δρ. Piliang.

Μην δαγκώνετε, βουρτσίζετε ή τρίβετε τα χείλη σας

Μπορεί επίσης να νιώσετε την ανάγκη να απαλλαγείτε από αυτό το ενοχλητικό, ερεθιστικό συναίσθημα που προκαλεί το ξεφλούδισμα. Αλλά προσπαθήστε να αντισταθείτε σε αυτήν την παρόρμηση.

“Είναι πολύ καλύτερο να μην τρίβετε τα χείλη σας ή να μην αφαιρείτε το δέρμα που ξεφλουδίζει με τα δόντια ή τα δάχτυλά σας. Αυτό δημιουργεί απλώς ρωγμές και πληγές στα χείλη σας και μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα, εφαρμόστε ένα πολύ βαρύ βάλσαμο με βάση την αλοιφή που θα είναι καταπραϋντικό και θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τα χείλη σας”, συμβουλεύει η δρ. Piliang.

Πώς να αποτρέψετε εξαρχής τα σκασμένα χείλη

Το να αποκτήσετε τη συνήθεια να προσθέτετε προστασία χειλιών στην πρωινή σας ρουτίνα, την ώρα του ύπνου και όποτε είστε έξω είναι ο καλύτερος τρόπος.

Αγοράστε μερικά lip balms ή αλοιφές και τοποθετήστε ένα δίπλα στο κρεβάτι σας και ένα στην τσάντα ή στο αυτοκίνητό σας, ώστε να το έχετε πάντα στη διάθεσή σας.

Επίσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα τη νύχτα εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός λόγω της θέρμανσης από καλοριφέρ, τζάκια και κλιματιστικά.

Και φροντίστε ιδιαίτερα να εφαρμόζετε το lip balm πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ. Πολλοί κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό. Τόσες ώρες εισπνοής και εκπνοής από το στόμα μπορεί να στεγνώσει σοβαρά τα χείλη σας και το lip balm μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Πηγή: clevelandclinic.org