ΥΓΕΙΑ

Πώς υποχωρεί γρήγορα ο έρπης στα χείλη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο επιχείλιος έρπης είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη. Εκδηλώνεται με μικροσκοπικές, γεμάτες υγρό φουσκάλες πάνω και γύρω από τα χείλη.

Πώς υποχωρεί γρήγορα ο έρπης στα χείλη
Bigstock

Αυτές οι φουσκάλες συχνά ομαδοποιούνται σε “μπαλώματα”. Αφότου σπάσουν οι φουσκάλες, σχηματίζεται ένα σημάδι από πιο σκληρό κι ευαίσθητο δέρμα που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Οι πληγές από τον επιχείλιο έρπητα συνήθως επουλώνονται σε 2-3 εβδομάδες χωρίς να αφήνουν ουλή.

Ο επιχείλιος έρπης μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης στενής επαφής, όπως το φιλί. Συνήθως προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) και λιγότερο συχνά από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2). Και οι δύο αυτοί ιοί μπορούν να επηρεάσουν το στόμα ή τα γεννητικά όργανα και μπορούν να μεταδοθούν με το στοματικό σεξ. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα κι αν δεν βλέπετε τις πληγές στο δέρμα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον επιχείλιο έρπη, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και μείωσης του χρόνου ταλαιπωρίας.

Έρπης στα χείλη: Πώς αντιμετωπίζεται

Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τον έρπη, αλλά μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο που προκαλεί, αποφεύγοντας τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα, την εφαρμογή πάγου και τη χρήση θεραπειών χωρίς ιατρική συνταγή.

Αναζητήστε φάρμακα με ουσίες που μουδιάζουν το δέρμα, όπως η φαινόλη και η μενθόλη για να μειώσουν το σκάσιμο και να μαλακώσουν την κρούστα από τις πληγές. Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας συστήσει ένα τέτοιο τοπικό φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για επιτάχυνση της επούλωσης και ελαχιστοποίηση του πόνου. Συνήθως γίνεται εφαρμογή πολλές φορές την ημέρα για να επιταχυνθεί η επούλωση.

Εάν ο έρπης σας είναι ιδιαίτερα επώδυνος ή ερεθιστικός, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο αναισθητικό τζελ/αλοιφή για την ανακούφιση του πόνου ή ένα αντιικό χάπι για να επιταχύνει την επούλωση ή να αποτρέψει την υποτροπή. Τα αντιιικά φάρμακα συνήθως είναι η ακυκλοβίρη, η φαμσικλοβίρη και η βαλακυκλοβίρη. Αυτά τα από του στόματος φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά όταν ξεκινούν μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την εκδήλωση της επιδημίας. Η βαλασικλοβίρη είναι πιο ακριβή, αλλά απορροφάται καλύτερα στην πεπτική οδό και επομένως πιο αξιόπιστη. Η ακυκλοβίρη και ένα άλλο αντιικό φάρμακο που ονομάζεται πενσικλοβίρη διατίθενται και σε μορφή αλοιφής για τοπική εφαρμογή.

Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να γίνει πολύπλοκος από μια πρόσθετη βακτηριακή λοίμωξη, επομένως είναι σημαντικό να τα διατηρείτε την περιοχή καθαρή, πλένοντας απαλά με σαπούνι και νερό.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον επιχείλιο έρπη;

  • Πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε μια δερματική πληγή από έρπη
  • Μην τρίβετε τα μάτια σας αφού αγγίξετε πληγή από έρπη. Είναι πιθανό να αναπτύξετε οφθαλμική λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία
  • Μην αγγίζετε τα γεννητικά σας όργανα αφότου αγγίξετε πληγή από επιχείλιο έρπη. Μπορεί να αναπτύξετε έρπητα των γεννητικών οργάνων
  • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας
  • Μην φιλάτε κάποιον που έχει έρπη και μην χρησιμοποιείτε κοινά μεταξύ σας σκεύη, πετσέτες και προσωπικά αντικείμενα
  • Εφαρμόστε αντηλιακό στο πρόσωπο και τα χείλη πριν από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
  • Αντικαταστήστε το κραγιόν ή το βάλσαμο (lip balm) για τα χείλη

Πηγές: webmd.com, mayoclinic.org