ΥΓΕΙΑ

Πέντε παθήσεις που συνδέονται με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Σινάνη Αικατερίνη

Πέντε παθήσεις συνδέονται με την επακόλουθη διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά επικαλύπτονται με δύο άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Πέντε παθήσεις που συνδέονται με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ο Octave Guinebretiere, από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ ασθενειών και συμπτωμάτων που διαγνώστηκαν σε δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και δύο άλλες αυτοάνοσες φλεγμονώδεις παθήσεις (λύκος και νόσος του Crohn).

Ο πληθυσμός της μελέτης περιλάμβανε 20.174 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, 54.790 ασθενείς χωρίς σκλήρυνση, 30.477 ασθενείς με νόσο του Crohn και 7.337 ασθενείς με συστηματικό ερυθυματώδη λύκο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές θετικές συσχετίσεις για 12 κωδικούς της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων με τον κίνδυνο για Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου χωρίς Σκλήρυνση.

Πέντε παθήσεις παρέμειναν σημαντικά συνδεδεμένες με τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μετά την εξέταση κωδικών που υποδηλώνουν νευρολογικά συμπτώματα ως πρώτη διάγνωση της σκλήρυνσης: κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία, δυσκοιλιότητα, κυστίτιδα και λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Ο λύκος και η νόσος του Crohn δεν συσχετίστηκαν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, η κατάθλιψη, η σεξουαλική δυσλειτουργία, η δυσκοιλιότητα, η κυστίτιδα και οι ουρολοιμώξεις, εξακολουθούσαν να σχετίζονται με τη σκλήρυνση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.