ΥΓΕΙΑ

Κουρκουμάς: Στοματικό διάλυμα για οδοντική υγιεινή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο κουρκουμάς, μέλος της οικογένειας των φυτών τζίντζερ, χρησιμοποιείται συνήθως ως μπαχαρικό μαγειρικής και ως φαρμακευτική ουσία σε πολλές φυσικές θεραπευτικές παραδόσεις.

Κουρκουμάς: Στοματικό διάλυμα για οδοντική υγιεινή
Bigstock

Πρόσφατα, υπήρξαν μερικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά στη θεραπεία οδοντικών προβλημάτων και τη συντήρηση των δοντιών.

Όντως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση κουρκουμά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τα δόντια σας.

Πώς ο κουρκουμάς συμβάλλει στην οδοντιατρική φροντίδα

Το ενεργό συστατικό του κουρκουμά που μπορεί να δώσει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία ονομάζεται κουρκουμίνη. Για θέματα υγείας, συχνά αναμιγνύεται ή χρησιμοποιείται με ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει σωστά την κουρκουμίνη.

Ανακουφίζει την φλεγμονή

Υπάρχουν πολλά οδοντικά προβλήματα που προκαλούν φλεγμονή. Τα δύο πιο κοινά από αυτά είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος. Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια των ούλων όπου έχετε ερυθρότητα και ερεθισμό. Η περιοδοντική νόσος (περιοδοντίτιδα ή ασθένεια των ούλων) είναι όταν ο μαλακός ιστός του στόματός σας έχει μολυνθεί και φλεγμαίνει.

Μια μελέτη έδειξε ότι η οδοντόκρεμα με κουρκουμά μπορεί να μειώσει την πλάκα και τη φλεγμονή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη της φλεγμονής.

Πρόληψη της τερηδόνας

Ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την παρουσία βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα. Η χρήση κουρκουμά σε συνδυασμό με σωστά σφραγίσματα όπου χρειάζεται είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την τερηδόνα.

Ανίχνευση πλάκας

Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να δείξετε πόση πλάκα έχετε και πού ακριβώς αυτή βρίσκεται στο στόμα σας. Χρησιμοποιώντας το φυσικά ζωντανό, κίτρινο χρώμα του κουρκουμά, ο οδοντίατρός σας βάφει την πλάκα σας κίτρινη. Στη συνέχεια, με τη χρήση μιας συγκεκριμένης συσκευής φωτός, η πλάκα σας θα είναι ορατή.

Μειώνει την μόλυνση

Ως γνωστό αντιβακτηριακό, ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μείωση της μόλυνσης στους ριζικούς σωλήνες των δοντιών. Ωστόσο, αυτή είναι μια πιο πειραματική χρήση του κουρκουμά και δεν συνιστάται ως η μόνη θεραπεία για έναν μολυσμένο ριζικό σωλήνα.

Μέσο χορήγησης φαρμάκων

Η χρήση πάστας κουρκουμά για τη χορήγηση φαρμάκων για τη θεραπεία διαφορετικών οδοντικών προβλημάτων είναι ένα αρκετά καλά μελετημένο φαινόμενο. Έχει βρεθεί ότι μεταφέρει αποτελεσματικά τα τοπικά φάρμακα στα σημεία που πρέπει ενώ καταπραΰνει και τα ούλα που εμπλέκονται με οποιαδήποτε εν εξελίξει θεραπεία.

Υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα

Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φλεγμονώδες ζήτημα όπου έχετε επανειλημμένα πολύ επώδυνα στοματικά έλκη. Αυτά τα έλκη έρχονται και παρέρχονται, επουλώνονται και επανεμφανίζονται πολύ γρήγορα. Ο κουρκουμάς είναι μια γνωστή θεραπεία που βοηθά στην μείωση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων αυτών των ελκών.

Προκαρκινικές Βλάβες

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην μείωση της παρουσίας και των συμπτωμάτων προκαρκινικών πληγών και βλαβών. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε πολύ υψηλότερες δόσεις συμπυκνωμένου κουρκουμά, εάν τον χρησιμοποιείτε σε αυτό το πλαίσιο.

kourkoumas-odontokrema-dontia

Κουρκουμάς και οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι

Μερικές από τις χρήσεις του κουρκουμά δεν είναι πρακτικές για τον μέσο άνθρωπο να τις χρησιμοποιήσει στο σπίτι του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις θεραπευτικές δυνάμεις του κουρκουμά μόνοι σας. Αν και μπορεί να μην λύνει πολλά οδοντικά προβλήματα από μόνος του, ο κουρκουμάς είναι πολύ αποτελεσματικός στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Στοματικό διάλυμα με σκόνη κουρκουμά

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα στοματικό διάλυμα κουρκουμά βράζοντας σε νερό σκόνη κουρκουμά, γαρίφαλο, φύλλα γκουάβα. Εκτός από τη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου, αυτό το στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και του πόνου γενικότερα.

Κάντε μασάζ στα δόντια σας με ψημένη σκόνη κουρκουμά

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του κουρκουμά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του πόνου στα δόντια που πονάνε. ‌

Πάστα από κουρκουμά

Μια άλλη εξαιρετική θεραπεία για την περιοδοντίτιδα και την ουλίτιδα είναι μια πάστα κουρκουμά μαζί με αλάτι και λάδι μουστάρδας. Απλώς χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε μασάζ στα δόντια και τα ούλα δύο φορές την ημέρα.

Πηγή: webmd.com