ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Πώς σταματάει ο βήχας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αποφύγετε παράγοντες όπως η σκόνη, ο καπνός και ο κρύος αέρας για να μειώσετε τον βήχα.

Άσθμα: Πώς σταματάει ο βήχας
Bigstock

Μπορεί να είστε συνηθισμένοι να βήχετε όταν έχετε κρυολόγημα ή εάν οι αλλεργίες σας επιδεινώνονται. Αλλά τα άτομα που έχουν άσθμα, βιώνουν και ένα επιπλέον είδος βήχα: τον βήχα του άσθματος.

Στο άσθμα οι αεραγωγοί στους πνεύμονες πρήζονται και φλεγμαίνουν. Οι βρογχικοί σωλήνες αντιδρούν και συσφίγγονται. Όταν συμβεί αυτό, είναι πιο πιθανό να βήξετε όταν έρθετε αντιμέτωποι με παράγοντες όπως η σκόνη, ο καπνός και ο κρύος αέρας.

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, πνευμονολόγος δρ. Emily Pennington, εξηγεί πώς μπορείτε να θεραπεύσετε και να μειώσετε τις πιθανότητές σας για ασθματικό βήχα.

Βήχας άσθματος: Συνοδευτικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα ενός βήχα άσθματος μπορεί να ποικίλλουν, αλλά βασικά είναι:

  • Βήχας
  • Συριγμός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο στο στήθος

“Είναι σύνηθες ο βήχας άσθματος να είναι χειρότερος τη νύχτα, ακόμη και να σας ξυπνά από τον ύπνο”, προσθέτει η δρ. Pennington.

Βήχας άσθματος: αντιμετώπιση

Εάν έχετε άσθμα, η κύρια πορεία θεραπείας σας είναι συνήθως μια συσκευή εισπνοών.

“Υπάρχει επίσης ένας μικρός αριθμός φαρμάκων με χάπια που μπορεί να παίρνετε, αλλά κυρίως, είναι συσκευές εισπνοής”, λέει η δρ. Pennington.

Οι συσκευές εισπνοής κορτικοστεροειδών είναι ο κύριος τύπος θεραπείας για το άσθμα. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφηθούν βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης, κυρίως για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πώς να σταματήσετε τον βήχα άσθματος στο σπίτι

Η δρ. Pennington λέει ότι είναι σημαντικό να είστε έτοιμοι για μια κρίση ή βήχα άσθματος προτού συμβεί. Προτείνει την κατάρτιση ενός προληπτικού σχεδίου δράσης:

“Ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα είναι κατευθυντήριες γραμμές που θα σας δώσει ο γιατρός σας να ακολουθήσετε, εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν”.

Τέτοιες οδηγίες είναι το πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε την συσκευή εισπνοών ή να παίρνετε από του στόματος στεροειδή, καθώς και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ίδιο τον γιατρό.

Βοηθά η συσκευή εισπνοής στον βήχα του άσθματος;

Ναι, λέει η δρ. Pennington:

“Είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακα της συσκευής εισπνοής όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την καθημερινή συσκευή εισπνοής, όσο και μία συσκευή έκτακτης ανάγκης για να σταματήσετε γρήγορα τον βήχα αν ξεκινήσει”.

Πρόληψη για τον βήχα άσθματος

Αν και οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν άσθμα και σχετικό βήχα και δεν μπορούν να τα αποτρέψουν, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις επιπτώσεις.

  • Η δρ. Pennington λέει ότι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε ερεθισμούς όπως:
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Κρύος αέρας
  • Ακάρεα σκόνης
  • Άσκηση
  • Μούχλα
  • Παράσιτα
  • Κατοικίδια
  • Καπνός τσιγάρου
  • Έντονες χημικές ουσίες ή μυρωδιές

Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε μάσκα προσώπου σε περιβάλλον με σκόνες και χημικές ουσίες και είναι ζωτικής σημασίας να μην καπνίζετε.

Η δρ. Pennington λέει επίσης: “Εάν ο κρύος αέρας σας προκαλεί ασθματικό βήχα, δοκιμάστε να καλύψετε το στόμα σας με ένα μαντίλι ή μια μάσκα όταν είστε έξω”.

Άλλοι παράγοντες, όπως το σωματικό σας βάρος, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το άσθμα σας:

“Η παχυσαρκία αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο του άσθματος”.

Επίσης, είναι σώφρον να αναλογιστείτε τη διατροφή σας:

“Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του άσθματος. Μια πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα διατροφή βελτιώνει τον έλεγχο του άσθματος”, συμβουλεύει η δρ. Pennington.

Πηγή: clevelandclinic.org