ΥΓΕΙΑ

Είναι η άνοια οικογενειακή υπόθεση; Τι δείχνει νέα μελέτη

Σινάνη Αικατερίνη

Μελέτη σε δίδυμα έδειξε ότι αν έχετε αδελφό ή αδελφή που αναπτύσσει άνοια, αυτό μπορεί να μην αποτελεί καλό οιωνό για τη διάρκεια ζωής σας.

Είναι η άνοια οικογενειακή υπόθεση; Τι δείχνει νέα μελέτη

Αυτό ισχύει ακόμη και αν δεν αναπτύξετε εσείς οι ίδιοι άνοια, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών και Σουηδών ερευνητών.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν με τα ευρήματα.

«Περιμέναμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Περιμέναμε ότι, σε δίδυμους που ο ένας εμφάνισε άνοια και ο άλλος όχι, η διαφορά στη διάρκεια ζωής θα ήταν ακριβώς αυτή που βλέπουμε σε ανθρώπους που δεν είναι συγγενείς», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Jung Yun Jang, από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), στο Λος Άντζελες.

Αντικείμενο της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ήταν η αξιολόγηση της τυπικής διάρκειας ζωής μετά τη διάγνωση της άνοιας.

«Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που τίθενται όταν ένα μέλος της οικογένειας διαγιγνώσκεται με άνοια, είναι: Πόσος χρόνος μας απομένει;» σημείωσε η Jang.

Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ζεύγη ομοζυγωτικών διδύμων και 288 ζεύγη ετεροζυγωτικών διδύμων. Όλα τα στοιχεία προέρχονταν από μια βάση δεδομένων 40 ετών στη Σουηδία, γνωστή ως Swedish Twin Registry.

Σε όλα τα σύνολα διδύμων που χρησιμοποιήθηκαν στη νέα μελέτη, ο ένας δίδυμος είχε αναπτύξει άνοια, ενώ ο άλλος όχι.

Όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλες μελέτες, η μέση διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση της άνοιας ήταν περίπου επτά χρόνια, ανέφεραν οι ερευνητές.

Μεταξύ των διδύμων αυτής της μελέτης, συγκεκριμένα:

Η διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση, ήταν παρόμοια για τους ομοζυγωτικούς διδύμους στους οποίους ο ένας διαγνώστηκε με άνοια.

Στους ετεροζυγωτικούς διδύμους, όταν ο ένας διαγνωστεί με άνοια, ο δίδυμος που δεν επηρεάζεται από την άνοια έχει ελαφρώς μειωμένη διάρκεια ζωής, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν αδελφό ή αδελφή με άνοια.

Γιατί όμως η ύπαρξη ενός αδελφού με άνοια, μειώνει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου; Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σαφές, αν και το κοινό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα αδέλφια θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Για παράδειγμα, αν και οι δύο ανέπτυξαν ανθυγιεινές διατροφικές ή άλλες συνήθειες στην παιδική ηλικία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις δεκαετίες αργότερα. Οι γιατροί γνωρίζουν ήδη ότι οι καρδιακές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, και για τον αδελφό που δεν επηρεάζεται από την άνοια, οι καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του.

«Υποθέσαμε ότι ο λόγος που ένα άτομο που έχει αναπτύξει άνοια έχει μειωμένο προσδόκιμο ζωής, είναι επειδή η άνοια οδηγεί σε άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη θνησιμότητα», δήλωσε ο Jang.

«Αντ' αυτού, αυτό που βλέπουμε, είναι ότι ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας δεν οφείλεται μόνο στην ίδια την άνοια, αλλά και σε μία σειρά άλλων επιρροών».

Μεγάλο μέρος αυτού των επιρροών ξεκινούν νωρίς στη ζωή του ατόμου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Alzheimer's and Dementia.