ΥΓΕΙΑ

30χρονος κράτησε φτέρνισμα και σκίστηκε η τραχεία του στον λαιμό (εικόνες)

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σε περιστατικό που καταγράφεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ένας άνδρας απέκτησε μια μικρή τρύπα στην τραχεία του, αφότου προσπάθησε να συγκρατήσει ένα φτέρνισμα.

30χρονος κράτησε φτέρνισμα και σκίστηκε η τραχεία του στον λαιμό (εικόνες)
Bigstock

Ένας άνδρας στα 30 του, ο οποίος είχε αλλεργική ρινίτιδα, παρουσίασε έντονο πόνο στον λαιμό αμέσως μετά από ένα επεισόδιο φτερνίσματος, όταν το "συγκράτησε" τσιμπώντας την μύτη με τα δάχτυλά του και κλείνοντας το στόμα του. Αυτό έγινε ενώ οδηγούσε αυτοκίνητο, φορώντας ζώνη ασφαλείας.

Εάν κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος, το στόμα και η μύτη είναι και τα δύο κλειστά, η πίεση που δημιουργείται στους ανώτερους αεραγωγούς μπορεί να υπερβεί περισσότερο από 20 φορές εκείνη που κανονικά θα αναπτυσσόταν κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος. Στην περίπτωση του 30χρονου, η πίεση ήταν τόσο μεγάλη που άνοιξε μια τρύπα 2 επί 2 χιλιοστών στην τραχεία του.

Όταν ο άνδρας έφτασε στα Επείγοντα νοσοκομείου, πονούσε έντονα, ο λαιμός του ήταν πρησμένος και από τις δύο πλευρές και δυσκολευόταν να κουνήσει το κεφάλι του. Καθώς τον εξέτασαν, οι γιατροί μπορούσαν επίσης να ακούσουν έναν αχνό ήχο τριξίματος. Ωστόσο, ο 30χρονος δεν είχε προβλήματα με την αναπνοή, την κατάποση ή την ομιλία.

bmjcr-2023-December-16-12-F1.large.jpg

Πλευρική ακτινογραφία λαιμού μαλακών ιστών. Το λευκό βέλος δείχνει το χειρουργικό εμφύσημα στον επιφανειακό χώρο του λαιμού. Το μαύρο βέλος δείχνει το χειρουργικό εμφύσημα στον οπισθοφαρυγγικό χώρο.

Μια ακτινογραφία λαιμού αποκάλυψε ότι ο άνδρας είχε χειρουργικό εμφύσημα, μια κατάσταση κατά την οποία ο αέρας παγιδεύεται κάτω από τα βαθύτερα στρώματα ιστού κάτω από το δέρμα. Στη συνέχεια, μια αξονική τομογραφία έδειξε ότι η ρήξη βρισκόταν μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου σπονδύλου του αυχένα. Αέρας είχε επίσης συσσωρευτεί στο χώρο στο στήθος ανάμεσα στους πνεύμονές του.

Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρήξη προκλήθηκε από "ταχεία συσσώρευση πίεσης στην τραχεία, ενώ φτερνιζόταν με τσιμπημένη μύτη και κλειστό στόμα".

Οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι ο 30χρονος δεν χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, παρακολουθήθηκε στο νοσοκομείο για δύο ημέρες για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα οξυγόνου του και άλλα ζωτικά σημεία παρέμειναν σταθερά. Στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, ενώ του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο και τη ρινίτιδα. Οι γιατροί του είπαν επίσης να μην κάνει καμία έντονη σωματική δραστηριότητα για δύο εβδομάδες.

bmjcr-2023-December-16-12-F2.large.jpg

Αξονική τομογραφία λαιμού και θώρακα. (Α) Το λευκό βέλος δείχνει την οπίσθια ρήξη της τραχείας στο επίπεδο του τρίτου και τέταρτου θωρακικού σπονδύλου και τα κίτρινα βέλη δείχνουν προς το χειρουργικό εμφύσημα του αυχένα. (Β) Το λευκό βέλος δείχνει τη ρήξη της τραχείας.

Πέντε εβδομάδες αργότερα, μια αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι το σκίσιμο είχε επουλωθεί πλήρως.

Τελικά, ο άνδρας υπέστη ελαφρά τραύματα. Αλλά οι γιατροί που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του και δημοσίευσαν το περιστατικό στο περιοδικό BMJ Case Reports, είπαν ότι συνιστά προειδοποίηση για όλους:

"Θα πρέπει να μην συγκρατείτε ένα φτέρνισμα τσιμπώντας την μύτη και κρατώντας το στόμα σας κλειστό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση της τραχείας", έγραψαν οι συντάκτες της αναφοράς.

Το αυθόρμητο σκίσιμο της τραχείας είναι σπάνιο αλλά δυνητικά θανατηφόρο. Μόνο μερικές περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ποτέ και συνήθως προκαλούνται από σωματικό τραύμα ή τραυματισμούς μετά από ιατρική διαδικασία, όπως χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα ή εισαγωγή σωλήνα στην τραχεία. Ανάλογα με το πού βρίσκεται η ρήξη και αν τα ζωτικά σημεία του ασθενούς είναι σταθερά, συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης.

Πηγή: livescience.com