ΥΓΕΙΑ

Αντισυλληπτικά: Είναι αναστρέψιμος ο κίνδυνος θρομβώσεων;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης μειώνεται μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες από τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών.

Αντισυλληπτικά: Είναι αναστρέψιμος ο κίνδυνος θρομβώσεων;
Bigstock

Τα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές ελέγχου των γεννήσεων. Αν και τα αντισυλληπτικά χάπια είναι γενικά ασφαλή, πολλές γυναίκες ανησυχούν για τον κίνδυνο θρομβώσεων που έχουν ακούσει ότι μπορεί να προκύψουν με την λήψη τους.

Ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβου αίματος κατά την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών είναι χαμηλός, αλλά δεν είναι μηδενικός. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο του αντισυλληπτικού χαπιού που παίρνετε καθώς και το χρονικό διάστημα που το παίρνετε.

Μια νέα μελέτη προτείνει ότι όταν σταματήσετε το χάπι, ο κίνδυνος να εμφανίσετε θρόμβο αίματος μπορεί να μειωθεί νωρίτερα από ό,τι φαντάζεστε.

Αντισυλληπτικά: Δεν είναι δια βίου κίνδυνος η θρόμβωση

Πολλά αντισυλληπτικά περιέχουν την ορμόνη οιστρογόνο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος κατά περίπου τρεις φορές, σύμφωνα με τον δρ. Marc Blondon, καθηγητή στο πανεπιστημιακών νοσοκομείο της Γενεύης και στην αντίστοιχη Ιατρική Σχολή.

Αν και οι ερευνητές γνώριζαν για τη σχέση μεταξύ των ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών και του κινδύνου θρομβώσεων, αυτό που έχει γίνει λιγότερο κατανοητό είναι το για πόσο καιρό παραμένει αυτός ο κίνδυνος εάν μια γυναίκα σταματήσει να τα παίρνει.

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, ο δρ. Blondon και η ομάδα των ερευνητών έκαναν μια μελέτη σε γυναίκες που επρόκειτο να σταματήσουν να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Οι συμμετέχουσες έκαναν εξετάσεις αίματος τρεις μήνες πριν και μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών, για να διαπιστωθεί εάν ο κίνδυνος για θρόμβους αίματος θα αλλάξει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων μειώθηκε γρήγορα: μέσα σε 2-4 εβδομάδες από τη διακοπή λήψης των αντισυλληπτικών.

Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβου αίματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο από το εάν παίρνετε ή όχι το χάπι. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, όπως τα γονίδιά σας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών θα μπορούσε να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτός ο κίνδυνος μειώνεται γρήγορα μετά τη διακοπή των συνδυασμένων ορμονικών αντισυλληπτικών: κατά 80% σε δύο εβδομάδες και 85-90% σε τέσσερις εβδομάδες", δήλωσε ο δρ. Blondon.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης αίματος που σχετίζεται με τα από του στόματος αντισυλληπτικά είναι προσωρινός. Διαρκεί μόνο όσο χρησιμοποιούνται και για μερικές εβδομάδες μετά τη διακοπή τους.

“Δεν είναι ένας δια βίου κίνδυνος”, είπε ο δρ. Blondon.

Contraceptive-Pills-antisyllhptika

Γιατί μια γυναίκα μπορεί να σταματήσει να παίρνει αντισυλληπτικά

Η κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων είναι σημαντική λέει ο δρ. Blondon. Για παράδειγμα, μια γυναίκα με ιστορικό θρόμβων αίματος μπορεί να επιλέξει να διακόψει την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή να μην τα ξεκινήσει καν για να καταστήσει λιγότερο πιθανό να εμφανίσει άλλο θρόμβο στο μέλλον.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να σταματήσετε να παίρνετε από του στόματος αντισυλληπτικά πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε θρόμβο αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης και για όσο αναρρώνετε.

Ο δρ. Blondon λέει ότι ο ακριβής χρόνος διακοπής των αντισυλληπτικών και μείωσης του κινδύνου για θρόμβους αίματος “ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα”, υπογραμμίζοντας την αξία της έρευνας αυτής.

Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβους αίματος

Γυναίκες με θρομβοφιλία (μια κατάσταση που καθιστά πιο πιθανό να σχηματίσει θρόμβους) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβώσεων, όταν λαμβάνουν ορμονικά αντισυλληπτικά, είπε ο δρ. Monte Swarup, γυναικολόγος στο Chandler της Αριζόνα.

Η δρ. Kecia Gaither, γυναικολόγος και ειδική στην ιατρική μητέρας-εμβρύου, είπε ότι και άλλες ομάδες γυναικών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβους αίματος, όπως εκείνες με:

  • θρομβοφλεβίτιδα
  • προηγούμενη καρδιακή προσβολή
  • ημικρανίες
  • καρκίνο του μαστού
  • μη ελεγχόμενη υπέρταση
  • αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος
  • ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων

Μελέτες που εξέτασαν τα ποσοστά θρομβώσεων μεταξύ γυναικών που λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά έχουν επίσης δείξει ότι άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.

Όλα τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος;

Ορισμένες ορμονικές μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων φαίνεται να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος από άλλες. Για παράδειγμα, τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα φαίνεται να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων σε σύγκριση με εκείνα χωρίς οιστρογόνα.

Επίσης, η μέθοδος αντισύλληψης μπορεί να παίζει ρόλο. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος για γυναίκες που χρησιμοποιούν κολπικούς δακτυλίους και έμπλαστρα, σε σύγκριση με όσες παίρνουν χάπια. Από την άλλη πλευρά, οι ενδομήτριες συσκευές δεν φαίνεται να ενέχουν κίνδυνο θρομβώσεων, ούτε τα χάπια μόνο με προγεστίνη (δηλαδή που δεν περιέχουν οιστρογόνα).

Εάν έχετε ιστορικό θρομβώσεων ή διατρέχετε κίνδυνο για θρόμβους αίματος, πρέπει να μιλήσετε με τον/την γυναικολόγο σας σχετικά με άλλες επιλογές αντισύλληψης, που θα είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για εσάς.

Πηγή: verywellhealth.com