ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκε μωρό που επί 29 εβδομάδες μεγάλωνε στην κοιλιά και όχι στην μήτρα (εικόνα)

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια γυναίκα στη Γαλλία πήγε στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιά και έμαθε ότι βρισκόταν στο δεύτερο τρίμηνο μιας σπάνιας έκτοπης εγκυμοσύνης, κατά την οποία το έμβρυο μεγάλωνε στην κοιλιά της.

Γεννήθηκε μωρό που επί 29 εβδομάδες μεγάλωνε στην κοιλιά και όχι στην μήτρα (εικόνα)
Bigstock

Η έκτοπη κύηση αναφέρεται σε ένα φαινόμενο κατά το οποίο ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται κάπου εκτός της μήτρας και εμφανίζεται σε περίπου 2% των κυήσεων. Η έκτοπη κύηση είναι πιο πιθανό να συμβεί μέσα στις σάλπιγγες (το ζεύγος των αγωγών μέσω των οποίων τα ωάρια ταξιδεύουν από τις ωοθήκες στην μήτρα). Ωστόσο, περίπου το 1% των έκτοπων κυήσεων συμβαίνει εντός της κοιλιακής κοιλότητας.

Οι έκτοπες κυήσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν στην μήτρα. Εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητική για τη ζωή της μητέρας αιμορραγία και μόλυνση.

Στην εν λόγω περίπτωση, που περιγράφεται σε σχετική δημοσίευση στο The New England Journal of Medicine, η γυναίκα αντιμετώπιζε κοιλιακό άλγος για 10 ημέρες προτού ζητήσει ιατρική βοήθεια στα Επείγοντα νοσοκομείου. Αφότου την εξέτασαν σωματικά, οι γιατροί υποψιάστηκαν ότι πιθανώς είχε ένα μωρό στην κοιλιά της.

Πριν από αυτή την τελευταία εγκυμοσύνη, η γυναίκα είχε γεννήσει δύο μωρά σε πλήρη κύηση 9 μηνών και είχε και μια αποβολή.

Απίστευτη έκτοπη κύηση

Ένας υπέρηχος έδειξε ότι η επένδυση της μήτρας της είχε πήξει, κάτι που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου καθώς το σώμα προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη και στη συνέχεια συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν υπήρχε έμβρυο μέσα στην μήτρα. Αντίθετα, το έμβρυο μεγάλωνε στην κοιλιά της για 23 εβδομάδες, διαπίστωσαν οι γιατροί.

ectopic-nejm.jpg

Μια μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε ότι το μωρό της γυναίκας μεγάλωνε στην κοιλιά της (που φαίνεται από το μαύρο βέλος) και όχι στην μήτρα της (που απεικονίζεται με τον αστερίσκο)

Μια μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι το μωρό ήταν “κανονικά σχηματισμένο” και προσκολλημένο σε έναν πλακούντα (το πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία όργανο που παρέχει θρεπτικά συστατικά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και κανονικά αφαιρεί τα απόβλητα από την μήτρα). Ο πλακούντας ήταν προσκολλημένος στην επένδυση της κοιλιάς πάνω από ένα οστό στη βάση της σπονδυλικής στήλης της γυναίκας.

Αναγκαστική πρόωρη γέννα

Η έκτοπη κύηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, δηλαδή περίπου 37 έως 41 εβδομάδες κύησης, επειδή το έμβρυο δεν υποστηρίζεται από τους σωστούς ιστούς και δεν έχει αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί. Αυτές οι εγκυμοσύνες είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνες για την έγκυο, καθώς ένα ωάριο με κακή τοποθέτηση μπορεί να σπάσει το όργανο στο οποίο εμφυτεύεται, προκαλώντας έντονη αιμορραγία και πιθανή μόλυνση. Η τυπική θεραπεία είναι η λήξη της εγκυμοσύνης μέσω χειρουργικής επέμβασης ή η χρήση φαρμάκων που εμποδίζουν την εξέλιξή της.

Λόγω αυτού που περιέγραψαν οι συγγραφείς ως “υψηλού κινδύνου περίπτωση για μητρική αιμορραγία και θάνατο του εμβρύου”, η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας όπου μπορούσε να παρακολουθείται προσεκτικά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης της.

Έξι εβδομάδες αργότερα (στις 29 εβδομάδες έκτοπης κύησης), σε μια διαδικασία που ονομάζεται λαπαροτομία, οι χειρουργοί έκοψαν την κοιλιά της γυναίκας και γέννησαν το μωρό της, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε αμέσως σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Τα πρόωρα μωρά, δηλαδή εκείνα που γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες, χρειάζονται εξειδικευμένη υποστήριξη, καθώς δεν είχαν επαρκή χρόνο να αναπτυχθούν μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τούτου λεχθέντος, μεταξύ 80% και 90% των μωρών που γεννιούνται πέραν των 28 εβδομάδων επιβιώνουν.

Ένα μέρος του πλακούντα αφαιρέθηκε σε αυτήν την αρχική χειρουργική επέμβαση και το υπόλοιπο αφαιρέθηκε σε μια δεύτερη επέμβαση. Είκοσι πέντε μέρες μετά τη γέννα, η γυναίκα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και περίπου έναν μήνα μετά, μπόρεσε να φέρει το μωρό της στο σπίτι.

Πηγή: livescience.com