ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Μια απειλή για τη γυναίκα χωρίς συμπτώματα

Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που έχουν ακουστά τη λεγόμενη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), μια γυναικολογική πάθηση που συνδέεται με την υπογονιμότητα και την έκτοπη κύηση.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Μια απειλή για τη γυναίκα χωρίς συμπτώματα

Η νόσος έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς επαγγελματίες υγείας «σιωπηλή επιδημία», καθώς συχνά τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή και ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται από την ασθενή ή και από τον ίδιο το γιατρό.

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι αποτέλεσμα λοίμωξης που εξαπλώνεται στον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο και επηρεάζει τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τα λοιπά αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας.,

bigstock Hip Ischium Pubis Sacrum 47707912

Αίτια

Πολλοί είναι οι μικροοργανισμοί που ενδέχεται να προκαλέσουν τη νόσο, ωστόσο εκτιμάται ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα –κυρίως τα χλαμύδια και η γονόρροια– ευθύνονται για ένα στα τρία έως και ένα στα δύο καταγεγραμμένα περιστατικά. Κατά συνέπεια, η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων λοιμώξεων κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη της νόσου.

Επιπλοκές

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι ιάσιμη, ωστόσο εάν εντοπιστεί αργά μπορεί να έχουν προκύψει ήδη μη αναστρέψιμες βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα. Ο κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιπλοκών λόγω της ΦΝΠ εξαρτάται από τη σοβαρότητα τα νόσου αλλά και τον αριθμό των επεισοδίων.

Συνήθης επιπλοκή της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου είναι ο σχηματισμός ουλώδους ιστού στις σάλπιγγες, με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα υπογονιμότητας. Η επιπλοκή αυτή παρατηρείται σε ποσοστό 8% (έπειτα από ένα επεισόδιο ΦΝΠ) έως 40% των γυναικών (έπειτα από τρία ή και περισσότερα επεισόδια ΦΝΠ). Η έκτοπη κύηση παρατηρείται σε ποσοστό περίπου 9% και ο χρόνιος πόνος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνη) σε ποσοστό περίπου 18% των γυναικών με ΦΝΠ.

Συμπτώματα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, σπανίως εκδηλώνονται εμφανή συμπτώματα στις γυναίκες με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, τα συνηθέστερα είναι τα εξής:

- πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στην περιοχή της λεκάνης

- κολπικά υγρά μη φυσιολογικής σύστασης

- ασυνήθιστη αιμορραγία στην περίοδο

- πυρετός

- πόνος στο σεξ

- πόνος στην ούρηση ή συχνουρία

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν τις τελευταίες εβδομάδες έχετε παρατηρήσει ανεξήγητες αλλαγές και ενοχλήσεις που δεν υποχωρούν.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

Έκτοπη κύηση: Πότε συμβαίνει και γιατί είναι απειλητική για τη ζωή

Ενδομητρίωση: Συμπτώματα και θεραπεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ