ΥΓΕΙΑ

Με καρκίνο στον πνεύμονα ηθοποιός του Big Bang Theory: “Ποτέ μου δεν κάπνισα”

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αν και η πλειονότητα των καρκίνων του πνεύμονα εμφανίζεται σε άτομα που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει, περίπου το 20% των διαγνώσεων αφορά μη καπνιστές.

Με καρκίνο στον πνεύμονα ηθοποιός του Big Bang Theory: “Ποτέ μου δεν κάπνισα”
Bigstock

Η ηθοποιός Kate Micucci, γνωστή για τη δουλειά της στην τηλεοπτική σειρά "The Big Bang Theory", έχει καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με ένα βίντεο που ανέβασε η ίδια στον λογαριασμό της στο TikTok.

“Γεια σε όλους, αυτό δεν είναι ένα TikTok, είναι ένα SickTok”, είπε στους ακόλουθούς της η 43χρονη Micucci. “Είμαι στο νοσοκομείο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι έκανα εγχείρηση καρκίνου του πνεύμονα χθες”.

Η Micucci είπε ότι οι γιατροί της εντόπισαν τον καρκίνο νωρίς, αλλά και ότι ήταν μια απροσδόκητη ανακάλυψη για εκείνη: “Είναι πολύ περίεργο γιατί δεν έχω καπνίσει ποτέ τσιγάρο στη ζωή μου, άρα ήταν έκπληξη, αλλά υποθέτω ότι συμβαίνει”.

Αν και το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα (περίπου το 80% των περιπτώσεων προκαλείται από αυτό) ένας αυξανόμενος αριθμός διαγνώσεων είναι σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι έως και το 20% των καρκίνων του πνεύμονα που διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο είναι σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή που έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους.

“Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό πρόβλημα. Πριν από είκοσι χρόνια, ένα κρούσμα καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστή ήταν εξαίρεση. Αλλά πλέον βλέπω τουλάχιστον ένα κρούσμα την εβδομάδα”, είπε ο δρ. Lary Robinson, ειδικός στον καρκίνο του πνεύμονα και θωρακοχειρουργός στο Moffitt Cancer Center.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να φέρουν το κύριο βάρος αυτών των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα: Έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος έδειξε ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι υψηλότερα σε νεότερες και μεσήλικες γυναίκες σε σύγκριση με άνδρες της ίδιας ηλικίας, και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη το γιατί.

Γιατί μπορεί κάποιος που δεν κάπνισε ποτέ να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα

Το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το παθητικό κάπνισμα, την έκθεση σε ραδόνιο, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έκθεση σε αμίαντο και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα.

Από αυτούς τους πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το παθητικό κάπνισμα συμβάλλει σε περίπου 7.300 διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα κάθε χρόνο, ενώ το ραδόνιο συμβάλλει σε περίπου 2.900 περιπτώσεις (πάντα στις ΗΠΑ).

Αλλά οι λόγοι για την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των μη καπνιστών δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Το ραδόνιο, για παράδειγμα, είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου εδώ και χρόνια. “Οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε περισσότερο ραδόνιο από ό,τι πριν από 50 χρόνια. Πιστεύω ότι η αιτία θα αποδειχθεί ότι είναι κάτι περιβαλλοντικό”, είπε ο δρ. Robinson.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ:

“Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε αίτια από μεταβολίτες οιστρογόνων, χρόνια φλεγμονή, επεξεργασμένα τρόφιμα και χημικές ουσίες. Αλλά δεν είμαστε σίγουροι για όλα αυτά τα πράγματα και πώς συνδυάζονται για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα”, δήλωσε ο δρ. Jack Jacoub, ογκολόγος και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Cancer Institute στο Orange Coast και των Ιατρικών Κέντρων Saddleback στο Orange County της Καλιφόρνια.

lung tumor

Καρκίνος του πνεύμονα: Καπνιστές (vs) μη καπνιστές

Ο καρκίνος του πνεύμονα στους μη καπνιστές είναι τυπικά διαφορετικός από εκείνον σε άτομα που καπνίζουν. Για τους μη καπνιστές, ο καρκίνος του πνεύμονα τείνει να αναπτύσσεται όταν ένα άτομο είναι νεότερο και ο καθαυτός καρκίνος μπορεί να έχει ορισμένες γονιδιακές αλλαγές που διαφέρουν από τους αντίστοιχους όγκους των καπνιστών.

Οι μη καπνιστές συνήθως διαγιγνώσκονται με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, δηλαδή αδενοκαρκίνωμα, το οποίο ευθύνεται για το 50%-60% αυτών των καρκίνων. Αυτός ο τύπος καρκίνου ξεκινά από τα κύτταρα που παράγουν βλέννα των πνευμόνων. Το αδενοκαρκίνωμα εντοπίζεται συχνά στα εξωτερικά μέρη του πνεύμονα, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διάγνωση πριν εξαπλωθεί.

Ένα άλλο 10%-20% των καρκίνων του πνεύμονα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ είναι ακανθοκυτταρικά καρκινώματα: καρκίνοι που σχηματίζονται στα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των αεραγωγών των πνευμόνων.

Αν και οι τύποι καρκίνου που τείνουν να εμφανίζουν οι καπνιστές και οι μη καπνιστές μπορεί να είναι διαφορετικοί, τα συμπτώματα είναι γενικά τα ίδια και περιλαμβάνουν:

  • Γενικευμένο αίσθημα αδιαθεσίας
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Συχνός βήχας
  • Βραχνάδα
  • Βήχας με αίμα
  • Πόνος στο στήθος
  • Συριγμός
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Η πρόγνωση για έναν μη καπνιστή που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα εξαρτάται, όπως οι περισσότεροι καρκίνοι, από το αν εντοπίστηκε σε πρώιμο ή μεταγενέστερο στάδιο.

Επειδή δεν συνιστάται στους μη καπνιστές να υποβάλλονται σε προληπτικούς ελέγχους για καρκίνο του πνεύμονα, είναι πιθανό ο καρκίνος σε ορισμένους μη καπνιστές να διαγνωστεί σε μεταγενέστερα στάδια, οδηγώντας σε δυσμενή έκβαση.

Ωστόσο, εάν ο καρκίνος του πνεύμονα εντοπιστεί έγκαιρα σε έναν μη καπνιστή (όπως στην περίπτωση της Kate Micucci), έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης: “Ο καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές τείνει να εμφανίζεται σε υγιέστερους, νεότερους ανθρώπους. Δεν έχουν πολλές από τις χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι πνευμονικές παθήσεις”, είπε ο δρ. Jacoub.

Οι μη καπνιστές με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τις μεταλλάξεις που μπορεί να έχουν οδηγήσει στον καρκίνο τους: “Ο παράγοντας σωτηρίας για πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ είναι ότι τείνουν να έχουν μεταλλάξεις για τις οποίες έχουμε φάρμακα”, είπε ο δρ. Robinson.

Πηγή: health.com