ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Βρήκαν τρόπο εντοπισμού 30 χρόνια πριν τα συμπτώματα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Florey και στο Austin Health υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού πρώιμων δεικτών της νόσου του Πάρκινσον 20 έως 30 χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Πάρκινσον: Βρήκαν τρόπο εντοπισμού 30 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Bigstock

Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για νέες πρωτοβουλίες πρώιμου ελέγχου και προληπτικές θεραπείες για το Πάρκινσον, πολύ πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη.

Ο καθηγητής Florey Kevin Barnham είπε ότι η νόσος του Πάρκινσον θεωρείται συχνά ως ασθένεια της τρίτης ηλικίας, ενώ στην πραγματικότητα ξεκινά στην μέση ηλικία και μπορεί να μείνει απαρατήρητη για δεκαετίες:

“Η νόσος του Πάρκινσον είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί έως ότου τα συμπτώματα είναι εμφανή, οπότε έως και το 85% των νευρώνων του εγκεφάλου που ελέγχουν τον κινητικό συντονισμό έχουν ήδη καταστραφεί. Σε αυτό το σημείο, πολλές θεραπείες είναι πιθανό να είναι αναποτελεσματικές. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να βρούμε έναν τρόπο να ανιχνεύσουμε την ασθένεια πολύ νωρίτερα και να θεραπεύσουμε τους ανθρώπους πριν γίνει η ζημιά”.

Πάρκινσον: Προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Neurology, ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Barnham, και οι συνεργάτες του, περιγράφουν το πώς ένας γνωστός βιοδείκτης, που ονομάζεται F-AV-133, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον και την ακριβή παρακολούθηση του εγκεφαλικού νευροεκφυλισμού.

Στην μελέτη, η καθηγήτρια Florey Chris Rowe και η ομάδα της στο Austin Health εξέτασαν 26 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, μια ομάδα ελέγχου 12 ατόμων και 11 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών (RBD), που είναι ισχυρός δείκτης της νόσου.

Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε δύο σαρώσεις PET με διαφορά δύο ετών. Τα βασικά ευρήματα ήταν:

  • δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα κλινικά συμπτώματα σε κανέναν από τους συμμετέχοντες σύμφωνα με τις τρέχουσες διαθέσιμες εκτιμήσεις για τη νόσο του Πάρκινσον
  • αντίθετα, οι σαρώσεις PET έδειξαν σημαντική νευρωνική απώλεια σε τρεις βασικές περιοχές του εγκεφάλου σε άτομα με τη νόσο, υποδηλώνοντας ότι ο βιοδείκτης F-AV-133 είναι ένα πιο ευαίσθητο μέσο παρακολούθησης του εγκεφαλικού νευροεκφυλισμού από αυτό που είναι τώρα διαθέσιμο
Parkinson-symptoms-symptomata

Περαιτέρω μαθηματική μοντελοποίηση έδειξε τα εξής:

  • μια κατά προσέγγιση συνολική αργή σταδιακή νευρωνική απώλεια 33 ετών στη νόσο του Πάρκινσον
  • αυτή η απώλεια συμβαίνει για περίπου 10,5 χρόνια πριν η νόσος να είναι ανιχνεύσιμη σε σάρωση PET
  • από τη στιγμή που μια σάρωση PET είναι σε θέση να ανιχνεύσει την ασθένεια, θα περάσουν άλλα 6,5 χρόνια πριν από την εμφάνιση των κινητικών συμπτωμάτων
  • μετά την έναρξη των σωματικών συμπτωμάτων, υπάρχουν περίπου άλλα 3 χρόνια έως ότου επιβεβαιωθεί η κλινική διάγνωση
  • αυτό ισοδυναμεί με απώλεια νευρώνων που συμβαίνει για περίπου 22,5 χρόνια προτού τα κλινικά συμπτώματα να επαρκούν για τη διάγνωση

Ο καθηγητής Barnham είπε ότι τα ευρήματα ανοίγουν δρόμους για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων προσυμπτωματικού ελέγχου για τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον έως και 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι είναι σήμερα εφικτό. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών για κλινικές δοκιμές.

Τι είναι το RBD

  • RBD σημαίνει διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών (Rapid Eye Movement Behavioural Disorder).
  • Τα άτομα με RBD φωνάζουν ή τινάζονται, μερικές φορές βίαια, στον ύπνο τους ενώ βλέπουν έντονα και δυσάρεστα όνειρα.
  • Η RBD προκαλείται από έλλειψη μυϊκής ατονίας (υπνική παράλυση).
  • Το 90% των ατόμων με RBD θα αναπτύξει κάποια παρκινσονική πάθηση.

    Τα μισά άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν RBD.
  • Η RBD είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για την πρώιμη νόσο του Πάρκινσον.
  • Εάν έχετε RBD, επισκεφτείτε έναν ειδικό ύπνου ή/και έναν νευρολόγο.

Πηγή: scitechdaily.com