ΥΓΕΙΑ

Αν... δείτε αυτά, τότε έχετε αστιγματισμό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο αστιγματισμός είναι μια κοινή πάθηση των ματιών με συμπτώματα όπως θολή όραση και καταπόνηση των ματιών.

Αν... δείτε αυτά, τότε έχετε αστιγματισμό
Bigstock

Τα άτομα που δεν έχουν αστιγματισμό έχουν κερατοειδή (τον ιστό που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού σας) και φακούς που είναι στρογγυλοί, που επιτρέπουν στο φως να κάμπτεται σωστά μέσα από τα μάτια και να παράγει καθαρή όραση.

Ο αστιγματισμός συμβαίνει όταν ο κερατοειδής και ο φακός σας είναι σε σχήμα οβάλ. Η αλλαγή στο σχήμα και την καμπυλότητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το φως κάμπτεται και περνά μέσα από το μάτι και αυτό προκαλεί θολή όραση.

Με τον αστιγματισμό, είναι συνηθισμένο να δυσκολεύεστε να δείτε λεπτομέρειες από κοντά ή από απόσταση. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους και καταπόνηση των ματιών επειδή συχνά θα εστιάζετε πολύ το βλέμμα σας για να δείτε καθαρά. Τα περισσότερα άτομα με αστιγματισμό εμφανίζουν επίσης επιδεινωμένη θολή όραση τη νύχτα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει αστιγματισμό, αλλά η πάθηση είναι πιο συχνή εάν έχετε μυωπία ή υπερμετρωπία ή αν είχατε πρόσφατα κάποιον τραυματισμό στα μάτια. Είναι σημαντικό να μάθετε τα συμπτώματα του αστιγματισμού, ώστε να λάβετε εγκαίρως τη θεραπεία που χρειάζεστε για να διορθώσετε την όρασή σας.

Θολή όραση

Η θολή όραση είναι το κύριο σύμπτωμα του αστιγματισμού. Το πόσο θολή είναι η όρασή σας εξαρτάται συνήθως από το σχήμα και την καμπυλότητα του κερατοειδούς και του φακού σας. Ο αστιγματισμός επηρεάζει την ευκρίνεια της όρασής σας, καθιστώντας δύσκολο να δείτε σωστά αντικείμενα ή λέξεις. Η θαμπάδα τείνει επίσης να επιδεινώνεται τη νύχτα.

Συνήθως, ο αστιγματισμός εμφανίζεται παράλληλα με άλλα προβλήματα όρασης, όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία. Όταν έχετε μυωπία με αστιγματισμό, μπορείτε να δείτε τα πράγματα από κοντά, αλλά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά είναι πιο δύσκολα ορατά και πιο θολά. Η υπερμετρωπία προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα, καθιστώντας ευκολότερο να δει κανείς αντικείμενα που είναι μακριά αλλά πιο δύσκολο να δει τα πράγματα που είναι κοντά.

Καταπόνηση των ματιών

Επειδή ο αστιγματισμός προκαλεί κυρίως θολή όραση, οι περισσότεροι αρχίζουν να “στραβώνουν”/εστιάζουν τα μάτια τους για να δουν καθαρά αντικείμενα ή λέξεις. Ως αποτέλεσμα προκαλείται καταπόνηση και πόνος στα μάτια, στα βλέφαρα και στους μύες του προσώπου. Εάν στραβίζετε τα μάτια σας για μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι επίσης συνηθισμένο να έχετε υγρά μάτια.

Η καταπόνηση των ματιών είναι πιθανό να επιδεινωθεί όταν αφιερώνετε πολύ χρόνο κοιτάζοντας οθόνες, όπως στο τηλέφωνα, tablet, υπολογιστές και τηλεόραση. Για να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών κατά τη χρήση οθονών, οι οφθαλμίατροι συνιστούν τον κανόνα που λέει κάθε 20 λεπτά να κοιτάτε ένα αντικείμενο σε απόσταση 6 μέτρων για 20 δευτερόλεπτα.

Πονοκέφαλοι

Τα προβλήματα όρασης είναι μια από τις κύριες αιτίες των πονοκεφάλων γενικότερα. Αλλά όταν έχετε αστιγματισμό, μπορεί να στραβίζετε πιο συχνά ή να καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια για να δείτε καθαρά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Προσοχή: οι πονοκέφαλοι από μόνοι τους δεν είναι απαραίτητα σημάδι αστιγματισμού, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλης πάθησης. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους παράλληλα με καταπόνηση των ματιών και θολή όραση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με οφθαλμίατρο. Εκτός από συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής, ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας συστήσει και άλλες θεραπείες, όπως το πώς να ξεκουράζετε τα μάτια σας ή πότε να παίρνετε αναλγητικά χωρίς ιατρική συνταγή για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πηγή: health.com