ΥΓΕΙΑ

Βοηθήματα ακοής: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Σινάνη Αικατερίνη

Ο πρωταρχικός στόχος ενός ακουστικού βαρηκοΐας είναι προφανής, νέα μελέτη υποστηρίζει όμως ότι οι συσκευές αυτές έχουν ένα ακόμη πολύ σημαντικό όφελος, καθώς αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.

Βοηθήματα ακοής: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

«Διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες με απώλεια ακοής που χρησιμοποιούσαν τακτικά ακουστικά βαρηκοΐας είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που δεν τα φορούσαν ποτέ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Janet Choi, ωτορινολαρυγγολόγος στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η Choi και οι συνεργάτες της μελέτησαν δεδομένα έρευνας υγείας για περισσότερο από μια δεκαετία για σχεδόν 10.000 ενήλικες 20 ετών και άνω, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.800 είχαν υποστεί απώλεια ακοής.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την απώλεια ακοής με μειωμένη διάρκεια ζωής, καθώς και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι η κοινωνική απομόνωση, η κατάθλιψη και η άνοια.

Ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει ωστόσο, για τη χρήση ακουστικού και αν αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ανάλογων κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την απώλεια ακοής, σημείωσαν οι ερευνητές.

Στη νέα μελέτη, διαπιστώθηκε σχεδόν 25% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου μεταξύ των βαρήκοων που χρησιμοποιούν τακτικά ακουστικά βαρηκοΐας σε σχέση με εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούν ποτέ.

Η διαφορά παρέμεινε σταθερή ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, η εθνικότητα, το εισόδημα, η εκπαίδευση και το ιατρικό ιστορικό.

«Τα ευρήματα αυτά είναι συναρπαστικά, καθώς δείχνουν ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ανθρώπων και να αποτρέπουν τον πρόωρο θάνατο», δήλωσε η Choi.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ατόμων που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ακουστικό βαρηκοΐας και εκείνων που είχαν μεν ακουστικό αλλά το χρησιμοποιούσαν μόνο περιστασιακά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η Choi εκτιμά ότι αυτός ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου θα μπορούσε να συνδέεται με τα οφέλη που επιφέρει η βελτίωση της ακοής στην ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου ενός ατόμου.

Η απώλεια ακοής επηρεάζει περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, αλλά μόνο ένας στους 10 που χρειάζονται ακουστικό βοήθημα το χρησιμοποιεί, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα μελέτη θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να φορούν ακουστικά βαρηκοΐας, ακόμη και αν πρέπει να ξεπεράσουν εμπόδια όπως η οικονομική επιβάρυνση, ο εντοπισμός και η τοποθέτηση της σωστής συσκευής ή το στίγμα που συνοδεύει τη χρήση της.

Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για την περαιτέρω κατανόηση της σχέσης μεταξύ της τακτικής χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας και του κινδύνου θανάτου, δήλωσε η Choi.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Healthy Longevity.