ΥΓΕΙΑ

Ρινικοί πολύποδες: Προσοχή στα “αθώα” συμπτώματα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις, μαλακές και ανώδυνες αναπτύξεις στο εσωτερικό της μύτης ή των κόλπων. Συχνά προκαλούνται από άσθμα, χρόνιες λοιμώξεις των κόλπων, αλλεργίες ή δυσανεξία στην ασπιρίνη.

Ρινικοί πολύποδες: Προσοχή στα “αθώα” συμπτώματα
Bigstock

Οι μικροί ρινικοί πολύποδες συνήθως δεν έχουν συμπτώματα και δεν είναι επώδυνοι. Ωστόσο, εάν οι ρινικοί πολύποδες αυξηθούν, μπορεί να αρχίσετε να αναπτύσσετε συμπτώματα ή σχετικές παθήσεις, όπως μια ρινική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα.

Μερικά κοινά συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων είναι μπούκωμα ή καταρροή, μειωμένη αίσθηση όσφρησης ή γεύσης, πίεση και πόνος στο πρόσωπο και οπισθορινική ενστάλαξη. Με την πάροδο του χρόνου, συμπτώματα όπως το ροχαλητό μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων δεν υποχωρούν από μόνα τους. Οι επιπλοκές στην υγεία από τους πολύποδες είναι σπάνιες αλλά όχι απίθανες.

Ρινική συμφόρηση

Το πιο κοινό σημάδι των ρινικών πολυπόδων είναι η ρινική συμφόρηση. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως υδαρές ή πυκνές ρινικές εκκρίσεις, ρινόρροια (ρινική καταρροή), βουλωμένη μύτη, ρουθούνισμα, φτέρνισμα ή ρινική απόφραξη (βουλωμένη μύτη). Συνήθως, αυτό διαρκεί για τρεις μήνες ή περισσότερο και εμφανίζεται και στα δύο ρουθούνια.

Μειωμένη όσφρηση

Περίπου το 17% των ατόμων με ρινικούς πολύποδες εμφανίζουν μειωμένη ή αλλοιωμένη αίσθηση όσφρησης ή γεύσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι ρινικοί πολύποδες γίνουν πολύ μεγάλοι και δημιουργούν μια συνεχιζόμενη ρινική απόφραξη. Έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το σύμπτωμα.

Οπισθορινική ενστάλαξη

Αυτό συμβαίνει όταν βλέννα συσσωρεύεται και αποστραγγίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Είναι είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα των ρινικών πολυπόδων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και πονόλαιμο. Η οπισθορινική ενστάλαξη είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ροχαλητό

Λόγω της συμφόρησης, τα άτομα με ρινικούς πολύποδες συχνά ροχαλίζουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνά νυχτερινά ξυπνήματα και κακή ποιότητα ύπνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί κλείνουν πλήρως ή μερικώς κατά τη διάρκεια του ύπνου, εμποδίζοντας προσωρινά την αναπνοή.

Πονοκέφαλος

Πολλοί ασθενείς με ρινικούς πολύποδες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους, πίεση στο πρόσωπο και πόνο στα ιγμόρεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό μεταξύ των ατόμων που αναπτύσσουν πολύποδες λόγω χρόνιας ιγμορίτιδας (παραρρινοκολπίτιδα). Πονοκέφαλοι είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν το πρωί λόγω των επιπτώσεων του διαταραγμένου ύπνου.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Πολλοί ασθενείς με ρινικούς πολύποδες νομίζουν ότι έχουν ένα τυπικό κρυολόγημα ή γρίπη στην αρχή. Ωστόσο, τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων δεν υποχωρούν με τον καιρό. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να φράξουν τους αεραγωγούς και να διαταράξουν την αναπνοή.

Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με φάρμακα (ρινικά ή από του στόματος κορτικοστεροειδή, βιολογικά ή ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού κ.α.) για την μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος. Τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν εάν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με αλλεργίες, ενώ τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τις υποκείμενες λοιμώξεις. Εάν οι πολύποδες είναι πολύ μεγάλοι, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Απευθυνθείτε σε έναν γιατρό εάν η ρινική σας συμφόρηση επιμένει ή επιδεινώνεται αντί να υποχωρεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αναπνοής λόγω των συμπτωμάτων σας.

Πηγή: health.com