ΥΓΕΙΑ

Πολύποδες στη μύτη: Τι πρέπει να ξέρετε αν είστε αλλεργικοί

Σινάνη Αικατερίνη

Υπολογίζεται ότι το 2-4% του πληθυσμού έχει πολύποδες στη μύτη.

Πολύποδες στη μύτη: Τι πρέπει να ξέρετε αν είστε αλλεργικοί

Πρόκειται για ημιδιαφανείς αλλοιώσεις του ρινικού βλεννογόνου που συχνά εμφανίζονται στους ρινικούς κόλπους.

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι της μύτης που συχνά αποτελούν αιτία συσσώρευσης ρινικών εκκρίσεων ή οδηγούν σε απόφραξη, καθώς δυσχεραίνουν τη ρινική αναπνοή.

Ο επιπολασμός τους αυξάνεται με την ηλικία και η εμφάνισή τους είναι συχνότερη σε άτομα (κυρίως άνδρες) άνω των 40 ετών και πολύ σπάνια σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Η παθογένεσή τους είναι πολυπαραγοντική και συχνά σχετίζεται με χρόνια ρινίτιδα (αλλεργική ή μη) και φλεγμονές των παραρρίνιων κόλπων (ιγμόρεια κλπ.).

Η παρουσία αλλεργίας παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ρινικών εκκρίσεων και αποτελεί συχνά παράγοντα προδιάθεσης για την εμφάνιση ρινοκολπίτιδας. Ο επιπολασμός της αλλεργίας σε άτομα με χρόνια ρινοκολπίτιδα είναι μεγάλος και στους ασθενείς με ρινική πολυποδίαση κυμαίνεται από 10% έως 24%.

Όταν είναι μικροί οι ρινικοί πολύποδες δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα, οπότε δεν χρειάζονται θεραπεία. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να εμποδίσουν την κανονική αποστράγγιση των βλεννωδών εκκρίσεων από τα ιγμόρεια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται υπερβολική βλέννα στους κόλπους και να προκύπτουν συχνά λοιμώξεις.

Όσοι πάσχουν από ρινική πολυποδίαση τα τρία συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνότερα είναι:

- ρινική απόφραξη

- οπισθορρινική καταρροή

- φτάρνισμα

Περίπου το 75% των ασθενών παρουσιάζει έκπτωση στην οσφρητική λειτουργία, ενώ σε μερικούς συνυπάρχει μείωση και στην αίσθηση της γεύσης.

Η φαγούρα γύρω από τα μάτια είναι επακόλουθο της ταυτόχρονης παρουσίας αλλεργίας.

Επιπλέον, οι ασθενείς ενδεχομένως να πονούν στο πρόσωπο, εάν υπάρχει λοίμωξη στους παραρρίνιους κόλπους.

Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης συριγμό και ευαισθησία σε καπνούς, οσμές, σκόνες και χημικά.