ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες έχουν τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα πρώιμης έναρξης.

Γιατί οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

An elderly woman with a sick back on a blue background

Αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους ορμονικούς παράγοντες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν από την ηλικία των 45 ετών), η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και η απόκτηση τεσσάρων ή περισσότερων παιδιών, σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους ιστούς του, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων. Η βλάβη μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο από ό,τι οι άνδρες. Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Hai-Feng Pan από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Anhui στο Hefei της Κίνας προσπάθησαν να προσδιορίσουν το γιατί.

Ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 223.500 εγγεγραμμένους στη βάση δεδομένων UK Biobank, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 3.313 γυναίκες (1,5%) εμφάνισαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η καθυστερημένη έναρξη περιόδου (πρώτη περίοδος στην ηλικία των 14 ετών και όχι στα 13) συνδέεται με 17% υψηλότερο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως και η πρόωρη έναρξη της εμμηνόπαυσης (πριν από την ηλικία των 45 ετών).

Οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σύγκριση με τις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση στα 50 ή 51, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Εάν τα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας -το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης περιόδου και της έναρξης της εμμηνόπαυσης- ήταν 33 ή λιγότερα, αντιμετώπιζε 39% υψηλότερο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σύγκριση με τις γυναίκες με περισσότερα αναπαραγωγικά έτη, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η υστερεκτομή ή η ωοθηκεκτομή (αφαίρεση των ωοθηκών) προκάλεσε επίσης αύξηση του κινδύνου.

Οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια δεν εμφάνισαν αύξηση του κινδύνου ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αν και η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης αύξησε τις πιθανότητες κατά 46%.

Τέλος, οι γυναίκες που έκαναν τέσσερα παιδιά είχαν 18% υψηλότερες πιθανότητες για τη νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν δύο παιδιά, έδειξε η έρευνα.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά και αποτελούν μια βάση πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν νέα και στοχευμένα μέτρα παρέμβασης για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες», ανέφερα οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό RMD Open.