ΥΓΕΙΑ

Γρίπη, εγκυμοσύνη και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού

Σινάνη Αικατερίνη

Πρόσφατη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) διαπιστώνει ότι όταν οι μητέρες εμβολιάζονται κατά της γρίπης, τα μωρά τους κινδυνεύουν λιγότερο να νοσηλευτούν και να μεταφερθούν στα επείγοντα λόγω γρίπης.

Γρίπη, εγκυμοσύνη και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού

Αυτό αφορά κυρίως τα μωρά που είναι κάτω των τριών μηνών ή έχουν γεννηθεί από μητέρες που εμβολιάστηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Οι έγκυες γυναίκες συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών λόγω λοίμωξης από τη γρίπη.

Ο Δρ. Thomas Howell Jr., γυναικολόγος-μαιευτήρας στο σύστημα υγείας Mayo Clinic, τονίζει ότι δεν είναι σημαντικό μόνο για τις έγκυες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και οι άνθρωποι του στενού τους περιβάλλοντος.

«Οι έγκυες είναι μια ομάδα που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Γνωρίζουμε ότι όταν μία γυναίκα είναι έγκυος, ο κίνδυνος να αρρωστήσει με γρίπη, COVID ή οποιαδήποτε νόσο του αναπνευστικού, είναι πολύ υψηλότερος».

Η υγεία των εγκύων εξαρτάται από την υγεία των άλλων κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης της γρίπης.

«Θέλουμε οι έγκυες γυναίκες να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάνουμε αυτό, είναι η προστασία της κοινότητας», λέει ο Δρ. Howell.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι ασφαλή, τόσο για το έμβρυο όσο και για τη μητέρα.

«Δεν είναι ένας ιός από τον οποίο μπορεί να μολυνθεί το μωρό. Δεν προκαλεί γρίπη και δεν σας αρρωσταίνει, παρόλο που κάποιοι λένε: "Εμβολιάστηκα και παρόλα αυτά κόλλησα γρίπη. Το νόημα αυτών των εμβολιασμών είναι να σας αποτρέψουν από το να νοσήσετε βαριά. Και αν είστε έγκυος, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος», λέει ο Δρ. Howell.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας έξι μηνών και άνω, να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους από την εξάπλωση του ιού.

Δεν είναι αργά για να εμβολιαστείτε. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να γίνει το εμβόλιο πλήρως αποτελεσματικό.

Συμβουλές για να μειώσετε τους κινδύνους αναπνευστικών λοιμώξεων:

  • Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα στα χέρια σας, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.
  • Αποφύγετε το συνωστισμό τις περιόδους έξαρσης της γρίπης.
  • Αποφύγετε να έρχεστε σε στενή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι.
  • Καλύψτε το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, όπως πάγκους, διακόπτες ή πόμολα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της λοίμωξης από το άγγιγμα μιας επιφάνειας με τον ιό και στη συνέχεια του προσώπου σας.
  • Ακολουθήστε υγιεινό τρόπο ζωής. Να κάνετε τακτικά άσκηση, να κοιμάστε καλά, να πίνετε πολλά υγρά, να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να διαχειρίζεστε το στρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν με γρίπη μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι.

Αν είστε έγκυος ή αντιμετωπίζετε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από αναπνευστικούς ιούς, απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό.

Υπάρχουν αντιιικά φάρμακα και άλλες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πηγή: Medical Express