ΥΓΕΙΑ

Πώς να αναπνέετε στον πολύ κρύο αέρα: Τι κάνει στους πνεύμονες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο χιονιάς ξεκίνησε τις πρώτες του “επισκέψεις” για φέτος με χιόνια σε κάποια σημεία της χώρας.

Πώς να αναπνέετε στον πολύ κρύο αέρα: Τι κάνει στους πνεύμονες
Bigstock

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι χαρακτηριστικές για την εποχή και ο κρύος αέρας επιδεινώνει πολύ συχνά τα πράγματα.

Πέρα απ' όλα τ' άλλα προβλήματα που προκαλεί, ο πολύ κρύος αέρας ή γενικότερα οι χαμηλές θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα που αναπνέουμε, μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονές μας.

Μπορούν οι χαμηλές θερμοκρασίες να παγώσουν τους πνεύμονες;

"Το σώμα μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα μας περίπου στους 37 βαθμούς Κελσίου και οι πνεύμονές μας είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη θωρακική μας κοιλότητα. Εφόσον δεν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις όπου κινδυνεύει ολόκληρο το σώμα σας, τότε δεν υπάρχει κανε΄νας κίνδυνος να... παγώσουν οι πνεύμονές σας", λέει ο δρ. Aryan Shiari, πνευμονολόγος στην Mayo Clinic.

Λέει ότι ο κρύος ξηρός αέρας μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονές σας και να προκαλέσει ερεθισμό, οδηγώντας σε βρογχόσπασμο που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την αίσθηση σύσφιξης στο στήθος. Αλλά οι καθαυτοί πνεύμονές σας είναι απίθανο να παγώσουν.

Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή ακόμα και αίσθημα καψίματος από την αναπνοή σε αυτές τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό είναι σίγουρα κάτι σύνηθες.

“Τα σώματά μας είναι πολύ καλά σχεδιασμένα ώστε να προσαρμόζονται στον κρύο αέρα που εισέρχεται μέσα μας. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που θερμαίνουν και υγραίνουν τον αέρα προτού φτάσει πραγματικά τους πνεύμονές σας, όπου συμβαίνει μια ανταλλαγή αερίων. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κρύος αέρας είναι γενικά πιο ξηρός και το σώμα μας εργάζεται για να τον υγράνει. Σε αυτήν τη διαδικασία, ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους αεραγωγούς, κάτι που οδηγεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται βρογχόσπασμος, όπου αυτοί οι αεραγωγοί στενεύουν και συσφίγγονται και μας προκαλούν αυτό το αίσθημα δύσπνοιας”, εξηγεί ο δρ. Shiari.

Χαμηλές θερμοκρασίες: Τι να κάνετε αν έχετε χρόνια πνευμονοπάθεια

Ο υπερβολικά κρύος αέρας μπορεί να είναι επικίνδυνος για οποιονδήποτε, αλλά για όσους πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το κρύο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Με το εμφύσημα, για παράδειγμα, ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει σπασμούς της βρογχικής οδού, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναπνοή.

Οι ασθενείς με αναπνευστική νόσο, είτε πρόκειται για άσθμα, είτε για ΧΑΠ, είτε και άλλες πνευμονικές παθήσεις, είναι πιο επιρρεπείς να παρουσιάσουν παροξύνσεις των συμπτωμάτων τους, εάν αντιμετωπίζουν κρύες χειμερινές συνθήκες. Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν είναι να είναι προετοιμασμένοι. Είτε πρόκειται για εξτρά δόσεις/εισπνοές φαρμάκου από τον ειδικό εισπνευστήρα τους για μερικές ημέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είτε για γεννήτρια έκτακτης ανάγκης για τον ιατρικό εξοπλισμό τους, όπως αναπνευστήρες, μηχανήματα CPAP ή συμπυκνωτές οξυγόνου”, λέει ο δρ. Shiari.

Συμβουλές για ασφαλή αναπνοή στον πολύ κρύο αέρα

Ο δρ. Shiari λέει ότι θα πρέπει γενικώς να αποφύγετε να βρίσκεστε έξω κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής καταιγίδας ή χιονοθύελλας. Λέει ότι εάν πρέπει να είστε έξω, ακολουθήστε αυτήν τη συμβουλή αναπνοής:

“Αν πρόκειται να εισπνεύσετε, γενικά είναι καλύτερα να εισπνέετε από την μύτη και να εκπνέετε από το στόμα. Η μύτη σας κάνει καλύτερη δουλειά από το στόμα στο να υγραίνει και να ζεσταίνει τον αέρα. Το να έχετε ένα μαντίλι/κασκόλ για να τυλίξετε γύρω από την μύτη και το στόμα σας ή μια μάσκα σκι, για όσο είστε έξω σε κρύες συνθήκες βοηθάει, καθώς μπορεί να παγιδεύσει μέρος αυτής της θερμότητας και της υγρασίας".

Και προσπαθήστε να αποφύγετε την άσκηση έξω με κρύο καιρό εάν πάσχετε από άσθμα, ΧΑΠ ή χρόνιες πνευμονικές παθήσεις.

Πηγή: mayoclinic.org