ΥΓΕΙΑ

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ο ρόλος του τεχνητού φωτισμού

Σινάνη Αικατερίνη

Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα του τεχνητού εξωτερικού φωτισμού τη νύχτα, αυξάνονται και οι πιθανότητες για μια από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ο ρόλος του τεχνητού φωτισμού

Νοτιοκορεάτες ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές της χώρας με τα υψηλότερα επίπεδα φωτισμού στους δρόμους και άλλου τεχνητού φωτισμού, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν σε περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο κίνδυνος αυτός παρέμεινε ακόμη και αφού συνυπολόγισαν παράγοντες, όπως προβλήματα ύπνου και κατάθλιψη, δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Ahnul Ha από το τμήμα Οφθαλμολογίας του Jeju National University College of Medicine.

Οι κάτοικοι των πόλεων μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς η σχέση μεταξύ της ασθένειας και του τεχνητού εξωτερικού φωτισμού «βρέθηκε αποκλειστικά σε αστικές περιοχές, όπου το μέσο επίπεδο εξωτερικού τεχνητού φωτισμού τη νύχτα ήταν τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στις αγροτικές περιοχές», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς του ματιού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την κεντρική τους όραση, γεγονός που δυσκολεύει απλές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση ή η ανάγνωση.

Η πάθηση επηρεάζει γενικά άτομα άνω των 60 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, παραμόρφωση (οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται κυματιστές) κλπ. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ελάχιστα έως σοβαρά.

Η Ha και οι συνεργάτες της αναρωτήθηκαν αν ο πολλαπλασιασμός του τεχνητού φωτός τη νύχτα θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη νόσο, δεδομένου ότι έχει ήδη συνδεθεί με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν επίσης έρευνες που υποδηλώνουν ότι το τεχνητό φως μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή με διάφορους τρόπους. Η έκθεση στο φως μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, σημείωσε η Ha. Μπορεί επίσης να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να βλάψει αυτά τα κύτταρα, προκαλώντας επιβλαβείς ορμονικές αλλαγές.

Στη νέα έρευνα, η Ha και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 126.000 Νοτιοκορεάτες ηλικίας 50 ετών και άνω. Περίπου 4.100 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Παρακολούθησαν επίσης πού ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι, και το συνέκριναν με δορυφορικές εικόνες που έδειχναν τα επίπεδα φωτισμού στη Νότια Κορέα τη νύχτα.

Οι κατοικίες των ανθρώπων χωρίστηκαν σε τέσσερα τεταρτημόρια, ανάλογα με το πόσο εκτίθενται τη νύχτα σε τεχνητό εξωτερικό φως.

Το κύριο συμπέρασμα: Οι ηλικιωμένοι που ζούσαν σε αστικές περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα εξωτερικού τεχνητού φωτισμού, είχαν 2,17 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ζούσαν σε περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Η διαβίωση σε μια περιοχή που είχε έστω και λίγο περισσότερο νυχτερινό τεχνητό φως (σε σύγκριση με τις περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα) εξακολουθούσε να συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αυτό υποδηλώνει ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα τεχνητού φωτός, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για την πάθηση των ματιών.

Φυσικά, ένα έντονα φωτισμένο νυχτερινό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για αϋπνία ή ακόμη και κατάθλιψη, σημείωσαν οι ερευνητές. Αλλά τα ευρήματα παρέμειναν αμετάβλητα ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψιν αυτοί οι παράγοντες.

Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και οι άνδρες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, φάνηκε επίσης να ενισχύουν τη σχέση μεταξύ του εξωτερικού φωτισμού τη νύχτα και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η συμβουλή των γιατρών στους ανθρώπους που ανησυχούν για τη γήρανση των ματιών είναι: η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Η διακοπή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, και η χρήση γυαλιών ηλίου, μπορούν να προλάβουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.