ΥΓΕΙΑ

Χρόνια φλεγμονή: Πότε πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Σινάνη Αικατερίνη

Η χρόνια φλεγμονή και η οικονομική ανέχεια αποτελούν συνδυασμό που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από ένα άλλο δίδυμο σοβαρών παθήσεων, τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Χρόνια φλεγμονή: Πότε πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι άνθρωποι με χρόνια φλεγμονή που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Έχουν επίσης σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Arch Mainous III, καθηγητής έρευνας, διαχείρισης και πολιτικής υπηρεσιών υγείας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

«Διαπιστώσαμε ότι η φτώχεια και τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής δρουν συνεργιστικά, δίνοντας στους ανθρώπους ένα διπλό χτύπημα. Αυξάνουν δε τις πιθανότητες να πεθάνουν εντός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος, σε μόλις 15 χρόνια», δήλωσε ο Mainous.

Είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να υποφέρουν από σύντομες περιόδους φλεγμονής, η οποία αποτελεί μέρος της υγιούς βραχυπρόθεσμης ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού, εξηγούν οι ερευνητές.

Όμως η χρόνια φλεγμονή διαρκεί για μήνες ή χρόνια και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και οι νεφροπάθειες.

Άλλη μελέτη του Mainous εκτιμά ότι έως και το 35% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχουν από χρόνια φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες - κακή διατροφή, άγχος, έλλειψη άσκησης, κακός ύπνος, κάπνισμα, γήρανση, παχυσαρκία, αυτοάνοσες διαταραχές ή έκθεση σε τοξίνες.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από μια τακτική εθνική έρευνα που διεξάγεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία συνδυάζει ένα ερωτηματολόγιο με εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, των οποίων το οικογενειακό εισόδημα ήταν χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ και των οποίων οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν αυξημένους δείκτες χρόνιας φλεγμονής.

Παρακολούθησαν αυτούς τους ενήλικες για 15 χρόνια, χρησιμοποιώντας αρχεία θανάτου για να δουν πόσοι πέθαναν και από ποιες αιτίες.

Τα άτομα με χρόνια φλεγμονή και φτώχεια είχαν 127% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και 196% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς κανέναν από τους δύο παράγοντες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

Όσοι είχαν μόνο έναν από τους παράγοντες -είτε χρόνια φλεγμονή είτε φτώχεια- είχαν περίπου 60% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξετάσεις ρουτίνας για τη χρόνια φλεγμονή, ιδίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, δήλωσε ο Mainous. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τέτοιου είδους ελέγχους.

«Οι ερευνητές μελετούν τη χρόνια φλεγμονή εδώ και 25 χρόνια και έχουμε πολλά δεδομένα σχετικά με τον ρόλο της στην πορεία της νόσου και τη θνησιμότητα. Γνωρίζουμε ότι είναι πρόβλημα, αλλά δεν κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Πρέπει να μεταφράσουμε τη βασική επιστήμη σχετικά με τη χρόνια φλεγμονή στο ιατρείο σε κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε οι γιατροί να μπορούν να εντοπίζουν τη χρόνια φλεγμονή στους ασθενείς τους και να εργάζονται για τη θεραπεία των υποκείμενων αιτιών. Είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από την τεκμηρίωση των προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή στην προσπάθεια να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε ο Mainous.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Medicine.