ΥΓΕΙΑ

Περπάτημα και ποδήλατο: Πόσο μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με καρκίνο & καρδιοπάθειες

Σινάνη Αικατερίνη

Το να πηγαινοέρχεστε κάθε μέρα στη δουλειά με τα πόδια ή με ποδήλατο, θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περπάτημα και ποδήλατο: Πόσο μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με καρκίνο & καρδιοπάθειες

Η λεγόμενη «ενεργητική μετακίνηση», δηλαδή το να πηγαίνει κάποιος περπατώντας ή με ποδήλατο στη δουλειά, για τουλάχιστον 45 λεπτά καθημερινά, μείωσε τα επίπεδα ενός δείκτη φλεγμονής στο αίμα που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), αναφέρουν Φινλανδοί ερευνητές.

Αυτό ίσχυε ακόμη και αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης που μπορεί να έκαναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Η αποφυγή των αυτοκινήτων και των λεωφορείων για τη μετάβαση στη δουλειά είναι καλή και για το περιβάλλον, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Εκτός από τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η ενεργητική μετακίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οφέλη για τη δημόσια υγεία», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Sara Allaouat, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να υποφέρουν από σύντομες περιόδους φλεγμονής, η οποία αποτελεί μέρος της υγιούς βραχυπρόθεσμης ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού.

Η χρόνια φλεγμονή που διαρκεί για μήνες ή χρόνια ωστόσο, έχει φανεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά από κοινά προβλήματα υγείας.

Η άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή.

Στη νέα μελέτη, η Allaouat και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις συνήθειες μετακίνησης και τα επίπεδα CRP στο αίμα 6.200 και πλέον μεσήλικων Φινλανδών εργαζομένων.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που πήγαιναν στη δουλειά τους με το αυτοκίνητο ή με τα μέσα μεταφοράς, όσοι περπατούσαν ή χρησιμοποιούσαν ποδήλατο για τουλάχιστον 45 λεπτά την ημέρα για να πάνε στη δουλειά τους, είχαν περίπου 17% μείωση των επιπέδων CRP στο αίμα τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό το όφελος μειώθηκε λίγο, 15,4% πτώση των επιπέδων CRP, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους πόση άσκηση μπορεί να έκαναν οι δραστήριοι εργαζόμενοι στον ελεύθερο χρόνο τους ή αν ακολουθούσαν και υγιεινή διατροφή.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω μετακίνησης με ποδήλατο στη δουλειά, δεν άλλαξε σημαντικά την επίδραση της ενεργητικής μετακίνησης στη φλεγμονή, σημείωσαν οι ερευνητές.

Φάνηκε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 45 λεπτά ενεργητικής μετακίνησης για να προκύψουν πραγματικά οφέλη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση European Journal of Public Health.