ΥΓΕΙΑ

Μοναξιά και παχυσαρκία: Πώς θα αποφύγει κάποιος τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα

Σινάνη Αικατερίνη

Η μοναξιά μπορεί ακόμη και να σκοτώσει, είναι όμως ιδιαίτερα θανατηφόρα για τα παχύσαρκα άτομα, τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώνουν κοινωνική απομόνωση.

Μοναξιά και παχυσαρκία: Πώς θα αποφύγει κάποιος τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα

Νέα μελέτη δείχνει ότι η αντιμετώπισή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών για την υγεία και πρόωρου θανάτου για αυτούς τους ανθρώπους.

«Μέχρι σήμερα, εστιάζαμε σε διατροφικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής αναφορικά με την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε στο CNN ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Lu Qi, από το τμήμα επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

«Η μελέτη μας αναδεικνύει τη σημασία της συνεκτίμησης της κοινωνικής και ψυχικής υγείας για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία» πρόσθεσε.

Ο Δρ. Philipp Scherer, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της «κοινωνικής απομόνωσης αποτελεί πιθανό φάρμακο για τη μείωση της θνησιμότητας».

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 400.000 άτομα από τη βρετανική BioBank, μια μεγάλη βάση δεδομένων που παρακολουθεί την υγεία των Βρετανών εδώ και χρόνια.

Όσοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δεν είχαν καρδιοπάθεια. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Νοέμβριο του 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλες οι αιτίες θανάτου για τα άτομα που ήταν παχύσαρκα ήταν 36% χαμηλότερες σε όσους ένιωθαν λιγότερο μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι, σε σύγκριση με μείωση του κινδύνου 9% σε όσους δεν ήταν παχύσαρκοι ή μοναχικοί.

«Ήρθε η ώρα να ενσωματωθούν οι κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες σε άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής κατά την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης για την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε ο Qi.

Αν και δεν συζητιέται τόσο συχνά όσο η διατροφή ή η άσκηση, η μοναξιά αναγνωρίζεται πλέον ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι άνθρωποι που αισθάνονταν κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που δεν αισθάνονταν απομονωμένοι, αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη.

«Έχουμε ανάγκη ως άνθρωποι να νιώθουμε ότι μας γνωρίζουν οι άλλοι άνθρωποι για να νιώθουμε ότι μας βλέπουν, ότι υπάρχουμε στον κόσμο», δήλωσε η Rachael Benjamin, κλινική κοινωνική λειτουργός με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Αλλά η φοβία των επιπλέον κιλών μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για τους παχύσαρκους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους κατανοούν και τους αποδέχονται, πρόσθεσε.

Η άρση αυτής της προκατάληψης είναι δύσκολη, αλλά οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να αναπτύξουν πιο ποιοτικές σχέσεις, σημειώνει η Benjamin.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.