ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Γιατί πολλοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα μελέτη με τη συνεργασία επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τέξας αποκάλυψε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου τα καρκινικά κύτταρα εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί και να επιτεθεί στους καρκινικούς εισβολείς.

Καρκίνος: Γιατί πολλοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία

Η μελέτη ρίχνει φως στο γιατί οι ανοσοθεραπείες δεν λειτουργούν για όλους τους ανθρώπους ή όλες τις ασθένειες.

Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι καρκίνου -συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του προστάτη και του εγκεφάλου- αντιστέκονται πεισματικά στην ανοσοθεραπεία.

Και ενώ οι καρκίνοι του μαστού, του οισοφάγου και της κεφαλής και του τραχήλου συχνά ανταποκρίνονται ευνοϊκά, μερικές φορές οι θεραπείες δεν λειτουργούν όπως προβλέπεται. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ακριβώς το γιατί.

«Η ανοσοθεραπεία είναι μια απίστευτα πολλά υποσχόμενη νέα θεραπευτική οδός για τον καρκίνο, αλλά έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να καθορίσουμε γιατί δεν λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους ή τους τύπους καρκίνου», δήλωσε ο Jon Weidanz, αναπληρωτής αντιπρόεδρος του τομέα έρευνας και καινοτομίας του πανεπιστημίου.

Σε συνεργασία με συναδέλφους του από τα Πανεπιστήμια Leiden στην Ολλανδία και Καρολίνσκα στη Σουηδία, διαπίστωσαν ότι ένα βασικό σημείο ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος -το NKG2A- δεν εμπλέκεται με το ειδικό μόριο πρόσδεσής του που εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα μέχρι να ληφθεί το κατάλληλο σήμα.

«Σκεφτήκαμε ότι οι μονοθεραπευτικοί παράγοντες που στοχεύουν τον υποδοχέα NKG2A μπορεί να μην είναι αποτελεσματικοί χωρίς να λάβουν ένα φλεγμονώδες έναυσμα. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να προσδένονται στον υποδοχέα NKG2A για να διαταράξουν αυτό το σημείο ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, ήταν αποτελεσματικά μόνο όταν χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το απαραίτητο φλεγμονώδες σήμα» εξηγούν οι ερευνητές.

Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα της μελέτης αποκάλυψε πώς ορισμένοι καρκίνοι μπορούν να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιήσει τα μακροφάγα του, τα οποία είναι εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξάλειψη των νοσούντων ή κατεστραμμένων κυττάρων.

«Τα δεδομένα αυτά μας δίνουν μια νέα μοριακή κατανόηση του γιατί κάποιες ανοσοθεραπείες λειτουργούν και κάποιες όχι», δήλωσε ο Weidan.

«Αυτά τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά περισσότερους καρκίνους με ανοσοθεραπεία, βοηθώντας περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο παρά τη διάγνωση καρκίνου».

Τα ευρήματα είναι σημαντικά για την έρευνα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων φαρμάκων ανοσοθεραπείας, δήλωσε η Kate C. Miller, αντιπρόεδρος έρευνας και καινοτομίας στο UTA.

«Πρόκειται για συναρπαστικά ευρήματα που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τους ανθρώπους που ζουν με καρκίνο» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports.