ΥΓΕΙΑ

Τραβάτε καζανάκι με ανοιχτό ή κλειστό το καπάκι της τουαλέτας;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το να κατεβάζετε το καπάκι της τουαλέτας όταν τραβάτε το καζανάκι θεωρείτο ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποτρέψετε την εξάπλωση ιικών αερολυμάτων στις επιφάνειες του μπάνιου.

Τραβάτε καζανάκι με ανοιχτό ή κλειστό το καπάκι της τουαλέτας;
Bigstock

Ωστόσο, μια νέα μελέτη έδειξε ότι δεν έχει σημασία αν το καπάκι της τουαλέτας είναι κλειστό ή ανοιχτό, επειδή ο μόνος τρόπος για να μετριαστεί ο κίνδυνος είναι η τακτική απολύμανση της λεκάνης.

Στην σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Infection Control, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και από την ερευνητική εταιρεία Reckitt Benckiser σημείωσαν ότι ιικά σωματίδια εξαπλώνονται σε πολλές επιφάνειες του μπάνιου, όταν τραβάμε το καζανάκι, ανεξάρτητα από το αν το καπάκι της τουαλέτας είναι ανοιχτό ή κλειστό.

“Με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι το να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πρόληψη της εξάπλωσης ιικών σωματιδίων, η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής απολύμανσης της λεκάνης για την μείωση της μόλυνσης και την πρόληψη της εξάπλωσης των ιών”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Charles P. Gerba, από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Πώς έγινε το πείραμα

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την εξάπλωση των ιικών σωματιδίων κατά το ξέπλυμα της τουαλέτας και στα δύο σενάρια: με ανοιχτό και με κλειστό καπάκι στην λεκάνη. Η μελέτη διεξήχθη τόσο σε οικιακές όσο και σε δημόσιες τουαλέτες. Ωστόσο, η αξιολόγηση του του κλεισίματος των καπακιών περιορίστηκε στις οικιακές τουαλέτες, καθώς οι δημόσιες τουαλέτες συνήθως δεν έχουν καπάκια.

Προτού τραβήξουν το καζανάκι, οι ερευνητές έσπειραν έναν μη παθογόνο ιό ως υποκατάστατο για επικίνδυνους ιούς στην πραγματική ζωή. Στην συνέχεια συνέλεξαν δείγματα από το νερό της λεκάνης της τουαλέτας και από τις επιφάνειες, το πάτωμα και τους τοίχους του μπάνιου.

“Με την οικιακή τουαλέτα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε στατιστική διαφορά στην ποσότητα των ιικών σωματιδίων που εντοπίστηκε στις επιφάνειες της τουαλέτας ή στο κοντινό πάτωμα, είτε το καζανάκι είχε χρησιμοποιηθεί με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης, είτε με κλειστό. Η ιογενής μόλυνση των γύρω τοίχων ήταν ελάχιστη και στις δύο περιπτώσεις, ενώ το κάθισμα της τουαλέτας ήταν η πιο μολυσμένη επιφάνεια. Παρόμοια μοτίβα μόλυνσης παρατηρήθηκαν και στη δημόσια τουαλέτα”, αναφέρεται στην έρευνα.

Τι ρόλο παίζει η χρήση βούρτσας και απολυμαντικού

Για να γνωρίζουν το αποτέλεσμα του καθαρισμού μόνο με βούρτσα σε σχέση με τη χρήση απολυμαντικού, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τη βούρτσα της λεκάνης της τουαλέτας και το κουτί της. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα μόλυνσης, παρατήρησαν ότι ο καθαρισμός της λεκάνης της τουαλέτας με απολυμαντικό και βούρτσα μείωσε σημαντικά τα ιικά σωματίδια που βρέθηκαν στην τουαλέτα.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσθήκη απολυμαντικού στην λεκάνη της τουαλέτας πριν από το ξέπλυμα (καζανάκι) ή η χρήση απολυμαντικών στη δεξαμενή της τουαλέτας ήταν και οι δύο αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης της μόλυνσης από το ξέπλυμα”, ανέφερε η σχετική έκθεση.

“Για να μειωθεί ο κίνδυνος που σχετίζεται με την έκθεση σε μολυσμένα σωματίδια στην τουαλέτα, προτείνεται η τακτική απολύμανση όλων των επιφανειών της τουαλέτας μετά το βούρτσισμα της τουαλέτας ή/και η χρήση απολυμαντικού που αφήνει υπολειμματική μικροβιοκτόνο δράση, ιδιαίτερα όταν το σπίτι κατοικείται από άτομο με ενεργή μόλυνση με έναν ιό, όπως ο νοροϊός, που προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα”, προτείνουν οι ερευνητές.

Πηγές: eurekalert.org, medicaldaily.com