ΥΓΕΙΑ

Προστασία από τον καρκίνο: Τι να κάνετε πρακτικά, από σήμερα κιόλας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ακριβής πληροφόρηση και η αυξημένη ευαισθητοποίηση και γνώση για τον καρκίνο μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, να κάνουμε συνειδητές επιλογές για την υγεία μας και να αντιμετωπίσουμε τους δικούς μας φόβους και παρανοήσεις για τον καρκίνο.

Προστασία από τον καρκίνο: Τι να κάνετε πρακτικά, από σήμερα κιόλας
Bigstock

Ο καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Για παράδειγμα, σχεδόν όλες οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στο πιο πρώιμο στάδιο, επιβιώνουν από τη νόσο τους για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Γνωρίστε το σώμα σας: Η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές

Πολλοί καρκίνοι εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα, υποδεικνύοντας ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτοί είναι κυρίως οι εξής:

  • καρκίνος μαστού
  • καρκίνος τραχήλου της μήτρας
  • καρκίνος δέρματος
  • καρκίνος στόματος και
  • ορισμένοι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας

Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, επειδή η έγκαιρη εύρεση του καρκίνου σχεδόν πάντα καθιστά ευκολότερη τη θεραπεία ή ακόμα και την πλήρη ίαση, πράγμα που σημαίνει βελτιωμένες πιθανότητες επιβίωσης και ποιότητας ζωής για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

Επιπλέον, η αναγνώριση πρώιμων προειδοποιητικών σημαδιών καρκίνου είναι οικονομικά αποδοτική και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν απαιτεί εξειδικευμένες τεχνολογίες. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει τις σωστές πληροφορίες για να γνωρίζει τι είναι φυσιολογικό για το σώμα του, να αναγνωρίσει ασυνήθιστες αλλαγές και, κυρίως, να αναζητήσει αμέσως επαγγελματική ιατρική βοήθεια.

Πρόληψη καρκίνου: Τι μπορεί να γίνει πρακτικά

  • Ως άτομα, μπορούμε να διδάξουμε τους εαυτούς μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους (γονείς, φροντιστές, δασκάλους και άλλους στον κύκλο μας) για τα κοινά συμπτώματα.
  • Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να κατανοήσουν τα συμπτώματα για να αποφύγουν λανθασμένες διαγνώσεις και να κατανοήσουν και να ενθαρρύνουν στους ασθενείς τους την αξία της έγκαιρης διάγνωσης.
  • Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής (κυβερνήσεις και φορείς Υγείας) έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο. Μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης καθώς και για την ενσωμάτωση της έγκαιρης ανίχνευσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου στα εθνικά συστήματα υγείας.

Έλεγχος για καρκίνο

Ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα καρκίνου και μπορεί να φαίνεστε κατά τ' άλλα υγιείς, ο έλεγχος για ορισμένους τύπους καρκίνου μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τυχόν σημάδια ανάπτυξής του. Τέτοιοι καρκίνοι είναι κυρίως οι:

  • καρκίνος παχέος εντέρου
  • καρκίνος μαστού
  • καρκίνος τραχήλου της μήτρας και
  • καρκίνος πνεύμονα

Καρκίνος: Μύθοι, παραπληροφόρηση και στίγμα

Ο καρκίνος είναι κατανοητό ότι προκαλεί φόβο. Ωστόσο, η παραπληροφόρηση, οι παρανοήσεις και το στίγμα γύρω από τον καρκίνο (συμπεριλαμβανομένου του ότι “δεν υπάρχει θεραπεία”) δημιουργούν έναν αρνητικό κύκλο που μπορεί να επιβεβαιώσει τους φόβους μας. Αυτοί οι φόβοι και οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορούν να μας εμποδίσουν να εξεταστούμε ή να συμβουλευτούμε ειδικούς για τα πρώιμα συμπτώματα ή να καθυστερήσουμε ή να αποφύγουμε εντελώς τη θεραπεία.

Η καθυστερημένη διάγνωση και η καθυστερημένη θεραπεία γενικά οδηγούν σε χειρότερα αποτελέσματα, τα οποία με τη σειρά τους διαιωνίζουν τους μύθους και την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο καρκίνος είναι ανίατος ή μη θεραπεύσιμος.

Τι μπορείτε να κάνετε από σήμερα κιόλας

  • Πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για τον καρκίνο: Με την ενημέρωση, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις παρανοήσεις σας και να μειώσετε τους φόβους σας για τον καρκίνο. Μέσω της γνώσης και της κατανόησης, έχετε τη δυνατότητα να αμφισβητήσετε τυχόν αρνητικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές άλλων, οι οποίες διαιωνίζουν αρνητικούς μύθους για τον καρκίνο.
  • Χρησιμοποιήστε τη φωνή σας: Μιλώντας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην μείωση του φόβου, του στιγματισμού και των διακρίσεων, να αλλάξουμε αντιλήψεις και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς τα άτομα με καρκίνο.
  • Κατανόηση διαφορετικών πολιτισμικών πεποιθήσεων: Η κατανόηση διαφορετικών πολιτισμικών πεποιθήσεων και πρακτικών σχετικά με την υγεία και τον καρκίνο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη κατάλληλων απαντήσεων, την αλλαγή στάσεων και την κατάργηση κοινών μύθων.
  • Ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων: Οι κυβερνήσεις, οι κοινότητες, οι εργοδότες και τα Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να αμφισβητήσουν ανοιχτά τις αντιλήψεις για τον καρκίνο και να δημιουργήσουν μια κουλτούρα, όπου οι άνθρωποι που ζουν με καρκίνο δεν θα αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

Πηγή: worldcancerday.org