ΥΓΕΙΑ

Επιταχύνοντας τις εξελίξεις: Μαζί κατά του καρκίνου - Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη

Λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ενώνει τις δυνάμεις της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό κατά του Καρκίνου (ECO) για την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας στη μάχη κατά του καρκίνου.

Επιταχύνοντας τις εξελίξεις: Μαζί κατά του καρκίνου - Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη

Στην Ελλάδα, το 27% των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 18%. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να βελτιωθεί η φροντίδα του καρκίνου – τόσο στην Ελλάδα, όσο και παντού στην Ευρώπη. Ενώ οι πολιτικές υγείας της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του καρκίνου ζητούν περισσότερα για να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το European Cancer Pulse της ECO, ένα διαδικτυακό εργαλείο οπτικοποίησης, αποκαλύπτουν:

  • Η Ελλάδα βοηθάει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για την εξάλειψη των καρκίνων που οφείλονται στον ιό HPV. Τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια έχουν πλέον πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, κάτι που τα προστατεύει από όλους τους καρκίνους που προκαλούνται από τη μόλυνση του HPV, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και της κεφαλής και τραχήλου.
  • Το 80,2% των γυναικών στην Ελλάδα (ηλικίας 20-69 ετών) έχουν αναφέρει πως πραγματοποίησαν εξέταση τραχήλου της μήτρας τα τελευταία 3 χρόνια. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 70,8%.
  • Ωστόσο, μόνο το 13,2% των ατόμων ηλικίας 50-74 έχουν αναφέρει πως πραγματοποίησαν εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 40,5%.
  • Η Ελλάδα δεν έχει επικαιροποιήσει το εθνικό της σχέδιο κατά του καρκίνου από το 2015 και δεν υπάρχει πλήρως λειτουργικό εθνικό μητρώο νεοπλασιών.

Για να επιταχύνουν την πρόοδο, η ΕΛΛΟΚ και η ECO συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη του Μανιφέστο 'Time to Accelerate: Together Against Cancer'. Η ΕΛΛΟΚ και η ECO ζητούν από όλους τους υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024, να υπογράψουν τις προτάσεις του Μανιφέστου.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

1.jpg

«Οι πολιτικές κατά του καρκίνου που στηρίζονται σε δεδομένα, είναι ένα κοινό πάθος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του Καρκίνου και της ΕΛΛΟΚ» δήλωσε ο Καθηγητής Ανδρέας Χαραλάμπους, πρώην πρόεδρος της ECO.

«Αυτό υπογραμμίζει και το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε αυτήν την εβδομάδα για την προώθηση του European Cancer Pulse για την Ελλάδα και του Μανιφέστο 'Time to Accelerate' στην κυβέρνηση της Ελλάδας και σε όλους τους υποψηφίους για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγχαίρουμε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να εξαλείψει τους καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό HPV, μέσω του εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών και για τη συνεχιζόμενη συνολική προσπάθεια για τον έλεγχο του καρκίνου σε εθνικό επίπεδο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τέτοιες συντονισμένες προσπάθειες στον αγώνα κατά του καρκίνου έχουν αντίκτυπο και, γι' αυτόν τον λόγο, επιμένουμε στην επιτακτική ανάγκη να έχουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη εθνικά σχέδια κατά του καρκίνου και μητρώα καρκίνου και να αντιμετωπίσουν την κρίση στο υγειονομικό προσωπικό που ασχολείται με τον καρκίνο».

«Σήμερα, η ΕΛΛΟΚ και η ECO μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη χωρίς ανισότητες στη φροντίδα του καρκίνου» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης.

«Σε ένα κομβικό έτος, με τις ευρωπαϊκές εκλογές προ των πυλών, συνεργαζόμαστε για να επιτύχουμε σύγκλιση και ζητούμε τη δέσμευση των υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλων των πολιτικών για την εφαρμογή πολιτικών κατά του καρκίνου οι οποίες, ακολουθώντας τις αξίες που προωθεί το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου, θα συνεχίσουν την προσπάθεια για αύξηση της επιβίωσης και ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών. Επενδύοντας στην ευρωπαϊκή προσέγγιση ως τον μοναδικό τρόπο που θα μας πάει μπροστά, αναδεικνύουμε τις καλές πρακτικές και, ταυτόχρονα, επικεντρωνόμαστε στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και προσαρμογές για να επιτύχουμε πρόοδο στους τομείς που βρίσκονται ακόμα πίσω».

Η δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα του καρκίνου είναι ένα επίκαιρο ζήτημα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου και τις επερχόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές τον Ιούνιο.

Το Μανιφέστο 'Time to Accelerate: Together Against Cancer' του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του Καρκίνου, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο, παρέχει βασικές συστάσεις για τις μελλοντικές πολιτικές κατά του καρκίνου σε ολόκληρη την ΕΕ.

2.jpg

Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Ως ελάχιστη ηλικία τα 21 έτη για την πώληση καπνού ('tobacco 21') με στόχο την επίτευξη μιας Ευρωπαϊκής γενιάς που δεν θα καπνίζει.
    Πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των καρκίνων που προκαλούνται από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και της ηπατίτιδας (HBV):
  1. Ετήσια παρακολούθηση και αναφορά
  2. Δωρεάν εμβολιασμός HBV, ως μέρος της εθνικής κάλυψης υγείας
  3. Αυξημένη κάλυψη εμβολιασμού για την ηπατίτιδα (HBV) για νεογέννητα, για παιδιά και για ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου, απαιτείται επιπλέον δράση για:
  1. Την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις Συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για τα εθνικά προγράμματα screening
  2. Τη διασφάλιση τακτικών δημοσίων αναφορών σχετικά με την υλοποίηση των συστάσεων
  3. Τη δημοσίευση επιτυχημένων πολιτικών screening και των αποτελεσμάτων τους
  4. Την υλοποίηση προγραμμάτων σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με στόχο να βοηθηθούν οι χώρες να επιτύχουν τις συστάσεις.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε Κράτος Μέλος πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση που αφορά το υγειονομικό προσωπικό που απασχολείται στην φροντίδα του καρκίνου.
  1. Πολιτικές συμφωνίες απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο αποτελεί απειλή για την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας.
  2. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των ελλείψεων προσωπικού στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών εργασίας, και πρέπει να προστατευθεί η ευημερία των επαγγελματιών υγείας.
  • Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν πλήρως λειτουργικό Εθνικό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου και Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς λαμβάνουν ποιοτική φροντίδα και να βελτιώσουν τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες και την εθνικότητα των ασθενών.
  • Νομική προστασία πρέπει να παρέχεται στους επιζώντες από τον καρκίνο, ώστε να μην απαιτείται από αυτούς να δηλώσουν το ιστορικό της ασθένειας, στους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
3.jpg

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ έχοντας ως μέλη 46 Οργανώσεις Ασθενών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα, αποτελεί τον κεντρικό φορέα εκπροσώπησης των ογκολογικών ασθενών στη χώρα. Η δράση της καλύπτει όλους τους τύπους καρκίνου, κοινούς και σπάνιους. Όραμά της είναι η ολοκληρωμένη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα για όλους τους καρκινοπαθείς, χωρίς καμία διάκριση, διασφαλίζοντας άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση, καθώς και επανένταξη στην κοινωνική ζωή. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στην ιστοσελίδα ellok.org.

Σχετικά με την European Cancer Organisation:

Η European Cancer Organisation είναι ο μεγαλύτερος πολυεπαγγελματικός οργανισμός για τον καρκίνο στην Ευρώπη. Στοχεύει στη μείωση της επιβάρυνσης του καρκίνου, στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ποιότητας της φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο, μέσω μιας πολυεπιστημονικής και πολυεπαγγελματικής προσέγγισης. Ως μη κερδοσκοπική ομοσπονδία μελών, η European Cancer Organisation συγκαλεί επαγγελματίες από το χώρο της ογκολογίας και ασθενείς για να συμφωνήσουν σε πολιτικές, να προωθήσουν αλλαγές και να εκφράσουν τη φωνή της ευρωπαϊκής κοινότητας του καρκίνου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.