ΥΓΕΙΑ

Υπνική άπνοια, καρδιοπάθειες και καρκίνος: Πώς συνδέονται

Σινάνη Αικατερίνη

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου χαρακτηρίζεται από ολική ή μερική απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αναπνοής και την αφύπνιση του ατόμου.

Υπνική άπνοια, καρδιοπάθειες και καρκίνος: Πώς συνδέονται

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η υπνική άπνοια φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους καρκινοπαθείς.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 296 καρδιοπαθείς και 218 καρκινοπαθείς με καρδιακά προβλήματα.

Η υπνική άπνοια ήταν πιο συχνή μεταξύ των καρδιοπαθών από ό,τι σε εκείνους που υποβάλλονταν σε θεραπεία καρκίνου, 54% έναντι 39%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η υπνική άπνοια μεταξύ των καρκινοπαθών με καρδιακά προβλήματα ήταν ίση ή μεγαλύτερη από άλλους παραδοσιακούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την εκτίμηση του κινδύνου για την υγεία της καρδιάς τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (LVEF) -ένα μέτρο του πόσο καλά η καρδιά αντλεί και μεταφέρει το αίμα στο σώμα- χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη καρδιακών προβλημάτων που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου.

Όμως οι καρκινοπαθείς που είχαν φυσιολογικό LVEF παρουσίαζαν περισσότερες ενδείξεις καρδιακής καταπόνησης εάν είχαν επίσης μη θεραπευμένη υπνική άπνοια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι αντικαρκινικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία είναι γνωστό ότι είναι τοξικές για την καρδιά.

«Η υπνική άπνοια θα πρέπει να ενσωματωθεί στους τρέχοντες αλγόριθμους κινδύνου και απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της υπνικής άπνοιας σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου. Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση της άπνοιας ύπνου πρέπει να αποτελεί μέρος της συνήθους αξιολόγησης κινδύνου για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπευτικές αγωγές για τον καρκίνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Mini Das, ιατρική διευθύντρια του προγράμματος καρδιο-ογκολογίας στο Baptist Health στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας με θέμα «Προώθηση της καρδιαγγειακής φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς», στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: healthday.com