ΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα της Long Covid στα παιδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 25% των παιδιών που προσβάλλονται από COVID-19, ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της Long Covid στα παιδιά

Μεγάλη αμερικανική μελέτη (Researching COVID to Enhance Recovery – RECOVER) στην οποία συμμετείχαν 10 παιδιατρικά κέντρα, περιγράφει τα συμπτώματα της παιδικής μακράς Covid.

«Στην κλινική μας που ασχολείται με την ανάρρωση των παιδιατρικών περιπτώσεων long Covid, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα επί περίπου δύο μήνες, υπάρχουν όμως και άλλοι των οποίων τα συμπτώματα δεν έχουν σταματήσει μετά από δύο έτη» ανέφερε η Σιντού Μοχάντας, συνδιευθύντρια του Προγράμματος για τα Λοιμώδη Νοσήματα των Ασθενών με Εξασθενημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες (CHLA).

«Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν από μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Μέχρι τη διεξαγωγή αυτής της μεγάλης μελέτης, οι γιατροί που αναζητούσαν πληροφορίες, βασίζονταν μόνο σε μικρής κλίμακας έρευνες. Οι παιδίατροι και οι ερευνητές μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τη νέα δημοσίευση ώστε να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα τελευταία ερευνητικά στοιχεία για τη long COVID και στις πηγές από τις οποίες έχουν προέλθει τα δεδομένα» προσθέτει η Δρ. Μοχάντας.

Τα νέα ευρήματα φέρνουν στο φως πολύτιμες πληροφορίες για τη long covid στις μικρές ηλικίες. Οι ερευνητές είδαν ότι περίπου το 45% των παιδιών που αναπτύσσουν μακρά Covid έχουν προηγουμένως εμφανίσει συμπτωματική Covid-19 ενώ μόνο το 15% έχουν ασυμπτωματική νόσο. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο long covid είναι η μεγαλύτερη ηλικία, τα σοβαρότερα συμπτώματα της αρχικής λοίμωξης, ο αριθμός των οργάνων και συστημάτων που είχαν αρχικώς προσβληθεί, τα υποκείμενα νοσήματα και το μεγαλύτερο βάρος.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της long Covid στα παιδιά είναι, σύμφωνα με τη μελέτη RECOVER, η κόπωση, οι επίμονοι πονοκέφαλοι, η αδυναμία, οι μυοσκελετικοί πόνοι, η δύσπνοια, η ανοσμία και η αγευσία, καθώς και η ζάλη. Ως και το 44% των παιδιών με μακρά Covid παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης – γνωστά ως «ομίχλη εγκεφάλου» – όταν καταβάλλουν σωματική ή νοητική προσπάθεια. Η κόπωση και η «ομίχλη εγκεφάλου» μιμούνται μάλιστα τα συμπτώματα της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας που αποκαλείται συνήθως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες παρεμβαίνοντας στη λειτουργικότητα των παιδιών.

Η long COVID συνδέεται επίσης με εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 στα παιδιά περίπου έναν μήνα μετά την αρχική λοίμωξη καθώς και με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) το οποίο αποδίδεται σε υπέρμετρη ανοσολογική απόκριση του παιδικού οργανισμού στην COVID-19 και εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και καρδιακές βλάβες. «Στα περισσότερα παιδιά τα συμπτώματα του MIS-C εξαφανίζονται μετά από έξι μήνες, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό παιδιών συνεχίζει να παρουσιάζει ανεξήγητη αδυναμία κατά την άσκηση και μεγάλη κόπωση» σημείωσε ο Τζον Γουντ, καρδιολόγος και ερευνητής στο CHLA, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η μακρά COVID μπορεί να επιδεινώσει χρόνια αναπνευστικά νοσήματα των παιδιών όπως το άσθμα. Παρότι το άσθμα δεν επιδεινώνεται κατά την αρχική λοίμωξη, παρουσιάζει επιδείνωση μέσα στους έξι μήνες από αυτή. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ινομυαλγία αλλά και σπάνιες διαταραχές του συνδετικού ιστού όπως το σύνδρομο Ehlers Danlos και το σύνδρομο Marfan. Αυτού του είδους οι διαταραχές συνδέονται και με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης καθώς και με απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, οδηγώντας σε ζάλη κατά την αλλαγή στάσης, μια πάθηση που προσομοιάζει με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), με στόχο τη βελτίωση της πρόγνωσης, της διάγνωσης και της θεραπείας της long covid στις μικρές ηλικίες και τα ευρήματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.