ΥΓΕΙΑ

Ουρική αρθρίτιδα: Τα πρώιμα σημάδια για άμεση θεραπεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας λόγω του σχηματισμού κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Ουρική αρθρίτιδα: Τα πρώιμα σημάδια για άμεση θεραπεία
Bigstock

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο εμφανίζονται ξαφνικά, συχνά τη νύχτα, και μπορεί να σας εκπλήξουν.

Πόνος

Η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στις αρθρώσεις, ο οποίος εκδηλώνεται συχνά τη νύχτα. Ένα κοινό πρώιμο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος σε μια μόνο άρθρωση, συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Ο πόνος ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες αρθρώσεις, όπως σε:

  • γόνατο
  • αστράγαλο
  • καρπό του χεριού
  • δάχτυλα του χεριού

Ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αυξηθεί σε ένταση και να παραμείνει σοβαρός για αρκετές ώρες. Θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται μετά από αυτό το σημείο. Ωστόσο, μπορεί να αισθάνεστε μικρό πόνο ή συνεχή ενόχληση για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μετά την αρχική έξαρση.

Πρήξιμο

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο περιλαμβάνουν συνήθως και σημαντικό οίδημα στην προσβεβλημένη άρθρωση και στη γύρω περιοχή.

Εάν επηρεαστεί το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας, πιθανότατα θα έχετε ορατό πρήξιμο στο εξωτερικό της άρθρωσης του δακτύλου, εκεί όπου το δάχτυλό σας συνδέεται με το υπόλοιπο πέλμα. Το πρήξιμο μπορεί να σας δυσκολέψει να λυγίζετε ή να κινείτε το δάχτυλό σας.

Δερματικά συμπτώματα

Η φλεγμονή μπορεί να κάνει το δέρμα της πάσχουσας άρθρωσης να φαίνεται έντονα κόκκινο και λαμπερό/γυαλιστερό. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να είναι τρυφερό και ζεστό στην αφή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να γίνει τόσο ευαίσθητο που δεν θα μπορείτε να ανεχτείτε οτιδήποτε το αγγίζει, ούτε καν κάλτσες ή σκεπάσματα.

Καθώς η πρώτη έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας υποχωρεί, μπορεί να προκληθεί φαγούρα και ξεφλούδισμα στην πληγείσα περιοχή.

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται κατά κανόνα πρωταρχικά στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα. Είναι τυπικά μονόπλευρη, που σημαίνει ότι επηρεάζει πρώτα μια άρθρωση στο ένα πόδι.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα πρώιμα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψευδο-ουρικής αρθρίτιδας. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων απαιτεί διαφορετικούς τύπους φαρμάκων.

Μια έγκαιρη, ακριβής διάγνωση θα διασφαλίσει ότι θα λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις.

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα κατά της ουρικής αρθρίτιδας, όπως η κολχικίνη, για τη γρήγορη μείωση του οιδήματος, της φλεγμονής και του πόνου. Μπορεί, επίσης, να σας συνταγογραφήσει από του στόματος κορτικοστεροειδή ή να σας κάνει μια ένεση κορτικοστεροειδούς φαρμάκου απευθείας στην προσβεβλημένη άρθρωση. Άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η αλλοπουρινόλη και η φεβουξοστάτη, μπορούν εξίσου να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι:

  • λήψη μη συνταγογραφούμενων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • κρύες/παγωμένες κομπρέσες στην πάσχουσα άρθρωση για μείωση του πόνου και της φλεγμονής
  • ανύψωση της προσβεβλημένης άρθρωσης για μείωση του οιδήματος
  • ξεκούραση της προσβεβλημένης άρθρωσης

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα δεν αναπτύσσεται γρήγορα, αν και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Η ασυμπτωματική υπερουριχαιμία είναι το πρώτο στάδιο της ουρικής αρθρίτιδας. Μπορεί να έχετε υπερουριχαιμία για πολλά χρόνια χωρίς να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Τα περισσότερα άτομα με ασυμπτωματική υπερουριχαιμία δεν εμφανίζουν καθόλου ουρική αρθρίτιδα. Αλλά εάν έχετε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πιθανότητές σας να εμφανίσετε ουρική αρθρίτιδα είναι υψηλότερες.

Ποιες παθήσεις μοιάζουν αλλά δεν είναι ουρική αρθρίτιδα

Αρκετές καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν με παρόμοια συμπτώματα με την ουρική αρθρίτιδα, όπως:

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να υποχωρήσει η ουρική αρθρίτιδα

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε άφθονο νερό και άλλα μη αλκοολούχα υγρά για να “ξεπλύνετε” και να αραιώσετε το ουρικό οξύ στο σώμα σας. Συνήθως συνιστάται να πίνετε έως και 16 ποτήρια υγρών καθημερινά.

Πηγή: healthline.com