ΥΓΕΙΑ

Μπάνιο με άλατα Epsom: Οφέλη υγείας και πιθανές παρενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το θειικό μαγνήσιο, που συνήθως αναφέρεται ως άλας Epsom, είναι το άλας μαγνησίου του θειικού οξέος. Παρασκευάζεται με τη διάλυση οξειδίου του μαγνησίου, υδροξειδίου του μαγνησίου ή ανθρακικού μαγνησίου σε θειικό οξύ ή με εξόρυξη του φυσικού μετάλλου κισερίτης ή εψομίτης.

Μπάνιο με άλατα Epsom: Οφέλη υγείας και πιθανές παρενέργειες
Bigstock

Η χρήση των αλάτων Epsom χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, όταν χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για παθήσεις όπως κοιλιακό άλγος, μυϊκές καταπονήσεις και δυσκοιλιότητα.

Τα άλατα Epsom είναι μικροί, άχρωμοι κρύσταλλοι και έχουν γίνει μια δημοφιλής προσθήκη σε ένα ζεστό μπάνιο-αφρόλουτρο. Πιστεύεται ότι αυτές οι χημικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου και να καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα.

Τα άλατα Epsom έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του δέρματος και του πεπτικού συστήματος, του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) και της ανακούφισης από τον πόνο.

Επούλωση σε μικροκοψίματα και μώλωπες στο δέρμα

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) εγκρίνει το μούλιασμα σε νερό με άλατα Epsom για μικροτραύματα και μώλωπες. Μια μελέτη που διεξήχθη με 5% άλατα Νεκράς Θάλασσας (τα οποία είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο) διαπίστωσε βελτιωμένη λειτουργία του δερματικού φραγμού και μειωμένη τραχύτητα και φλεγμονή του δέρματος μεταξύ συμμετεχόντων με ξηρό δέρμα.

Απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την υποστήριξη αυτών των ευρημάτων. Ωστόσο, δεν φαίνεται να βλάπτει το να κάνετε ένα μπάνιο με πλούσια σε μαγνήσιο άλατα Epsom.

Τα άλατα Epsom μειώνουν και ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ψωρίασης

Τα άλατα Epsom μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που προκαλεί φολιδωτές και φλεγμονώδεις κηλίδες. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εκδηλώνεται στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα και στους αγκώνες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι ακριβείς μηχανισμοί του τρόπου με τον οποίο τα άλατα Epsom βελτιώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης, αλλά η εμβάπτιση (μούλιασμα) σε λουτρό με αλάτα Epsom για το πολύ 15 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των φολίδων και να μαλακώσει το δέρμα. Αποφύγετε το το μούλιασμα για περισσότερο από 15 λεπτά καθώς μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα σας.

Τα άλατα Epsom μπορεί να συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου

Μελέτες δείχνουν ότι τα άλατα Epsom μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη. Ο διαβήτης εμποδίζει το σώμα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που μειώνει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, απαιτείται θεραπεία με ινσουλίνη για να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τα άλατα Epsom έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ποσότητα ινσουλίνης που απαιτείται για τη θεραπεία του διαβήτη και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Epsom-salts-alata

Αυξάνουν τα επίπεδα μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που υπάρχει σε διάφορες μορφές. Βοηθά σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως:

  • Ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εύρυθμη λειτουργία νεύρων και μυών
  • Ενδυνάμωση οστών
  • Ρύθμιση του καρδιακού παλμού
  • Πιθανή βελτίωση του ύπνου

Τα φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου στον ορό του αίματος είναι 0,7-1,0 millimoles ανά λίτρο (mmol/L). Εάν τα επίπεδα στον ορό γίνουν πολύ χαμηλά, μια δόση αλάτων Epsom μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των χαμηλών συγκεντρώσεων στον ορό. Το μαγνήσιο μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα ή με ένεση.

Τα άλατα Epsom μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο

Το μαγνήσιο στα άλατα Epsom μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αναλγητικό (παυσίπονο). Όταν το ασβέστιο εισέρχεται στα κύτταρα, συμβάλλει σε αισθητηριακές λειτουργίες, όπως ο πόνος. Το μαγνήσιο μειώνει την υπερευαισθησία στον πόνο εμποδίζοντας την πρόσληψη ασβεστίου στα κύτταρα. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καθοριστεί το πώς τα άλατα Epsom μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Πώς να κάνετε μπάνιο με αλάτα Epsom

Το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom μπορεί να είναι ένας χαλαρωτικός τρόπος για να κλείσετε μια κουραστική ή αγχωτική μέρα. Το μπάνιο σε ένα ζεστό λουτρό με άλας μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει το ξηρό, ερεθισμένο δέρμα και να χαλαρώσει τους πονεμένους μύες. Τα άλατα Epsom είναι επίσης καλά στο ποδόλουτρο ή σε κομπρέσες για το δέρμα.

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε μπάνιο με άλατα Epsom ή να εμποτίσετε τα πόδια σας:

  1. Γεμίστε την μπανιέρα με την επιθυμητή ποσότητα ζεστού νερού
  2. Ρίξτε δύο φλιτζάνια άλατα Epsom στη μπανιέρα
  3. Μουλιάστε το σώμα ή τα πόδια σας στην μπανιέρα για 15 λεπτά
bath

Άλλοι τρόποι χρήσης των αλάτων Epsom

Το αλάτι Epsom μπορεί επίσης να ληφθεί ως από του στόματος συμπλήρωμα θειικού μαγνησίου (κάψουλα ή σκόνη) ή να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε καλλυντικά, όπως μαλακτικά μαλλιών ή αλοιφές.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εσάς. Τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από πολλές μεταβλητές, όπως ο τύπος, η συχνότητα χρήσης και οι αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες δοσολογίας του συμπληρώματος.

Τα άλατα Epsom χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλά φάρμακα για διάφορους σκοπούς:

  • Καρδιαγγειακά φάρμακα
  • Αναστολείς διαύλων ασβεστίου για μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Αναισθητικά κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων για την αίσθηση μουδιάσματος σε μέρη του σώματος
  • Φάρμακα για την επιβράδυνση ή τη διακοπή των συσπάσεων κατά τον πρόωρο τοκετό
  • Φάρμακα για την πρόληψη και την μείωση της σοβαρότητας επιληπτικών κρίσεων

Άλατα Epsom: Πιθανές παρενέργειες

Τα άλατα Epsom είναι γενικά ασφαλή για λήψη από το στόμα ή τοπικά (στο δέρμα) στην κατάλληλη δόση. Υπάρχουν λιγότερες πιθανές παρενέργειες, όταν χρησιμοποιούνται στο δέρμα ή στο μπάνιο.

Οι κίνδυνοι από το από του στόματος αλάτι Epsom είναι:

  • ναυτία
  • πονοκέφαλος
  • πόνος ή κράμπες στο στομάχι
  • φούσκωμα και
  • διάρροια

Πιο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να είναι:

  • σύγχυση
  • επιληπτικές κρίσεις
  • λιποθυμία
  • εμετός
  • ζάλη
  • καρδιακή αρρυθμία

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο εάν αισθανθείτε ενόχληση ή οποιαδήποτε από αυτές τις παρενέργειες μετά την λήψη αλάτων Epsom ως συμπλήρωμα.

Πηγή: health.com