ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στον εγκέφαλο: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ένας τραυματισμός στο κεφάλι

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί μέτριο έως σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, διαπιστώνει νέα μελέτη σε στρατιωτικούς.

Καρκίνος στον εγκέφαλο: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ένας τραυματισμός στο κεφάλι

Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι σχετικά σπάνιος, καθώς εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των ανθρώπων στις ΗΠΑ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι στρατιωτικοί που είχαν υποστεί όμως μέτρια ή σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, αντιμετώπιζαν κατά 90% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κακοήθη καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων υγείας για περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια βετεράνους.

Η διεισδυτική εγκεφαλική βλάβη λόγω τραυματισμού, κατά την οποία ένα αντικείμενο τρυπά το κρανίο και εισέρχεται στον εγκέφαλο, συσχετίστηκε με τριπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Αν και αυτό παρατηρήθηκε μόνο στους στρατιωτικούς, εκτιμάται ότι μπορεί να ισχύει και για τους πολίτες που υφίστανται εγκεφαλικές κακώσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η εγκεφαλική βλάβη λόγω τραυματισμού δεν είναι συχνή μόνο στον στρατό, αλλά και στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ίαν Στιούαρτ, συνταγματάρχης στην Πολεμική Αεροπορία και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας των Ενιαίων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

«Αν και τα ευρήματα δεν αφορούν απαραίτητα το γενικό πληθυσμό, δεδομένου ότι οι στρατιωτικές κλινικές μελέτες διαφέρουν από αυτές για τον γενικό πληθυσμό με πολλούς τρόπους, είναι πιθανό ότι η πιο σοβαρή εγκεφαλική βλάβη λόγω τραυματισμού να αυξάνει τον κίνδυνο και στον υπόλοιπο πληθυσμό», πρόσθεσε ο Stewart.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μια ήπια εγκεφαλική βλάβη λόγω τραυματισμού, όπως είναι μια ήπια διάσειση, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από επτά χρόνια, κατά μέσο όρο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.