ΥΓΕΙΑ

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πότε και πώς αποφασίζεται η σύνθεσή του για κάθε περίοδο γρίπης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα εμβόλια για την εποχική γρίπη έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από τις τέσσερις κύριες ομάδες ιών γρίπης τύπου Α και Β, που είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους σε κάθε περίοδο γρίπης.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πότε και πώς αποφασίζεται η σύνθεσή του για κάθε περίοδο γρίπης
Bigstock

Υπάρχουν επί του παρόντος 144 εθνικά κέντρα γρίπης σε περισσότερες από 114 χώρες, που παρακολουθούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τους ιούς της γρίπης ως μέρος του Παγκόσμιου Συστήματος Επιτήρησης και Αντιμετώπισης της Γρίπης (GISRS) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτή η παρακολούθηση περιλαμβάνει την λήψη και τον έλεγχο χιλιάδων δειγμάτων ιού γρίπης από ασθενείς. Για την παρακολούθηση της ανθρώπινης εποχικής γρίπηςτα εργαστήρια στέλνουν αντιπροσωπευτικούς ιούς σε 5 από τα 7 Συνεργαζόμενα Κέντρα της Γρίπης του ΠΟΥ, τα οποία βρίσκονται στα ακόλουθα σημεία:

  1. Ατλάντα, Τζόρτζια, ΗΠΑ (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, CDC)
  2. Μέμφις, Τενεσί, ΗΠΑ (Παιδικό Ερευνητικό Νοσοκομείο St. Jude)
  3. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (The Francis Crick Institute)
  4. Μελβούρνη, Αυστραλία (Εργαστήριο Αναφοράς Λοιμωδών Νοσημάτων της Βικτώριας)
  5. Τόκιο, Ιαπωνία (Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων)
  6. Πεκίνο, Κίνα (Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νοσημάτων)
  7. Κολτσόβο, Ρωσία (Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας "VECTOR")

Δύο από τα συνεργαζόμενα κέντρα του ΠΟΥ (στο Μέμφις του Τενεσί και στο Κολτσόβο της Ρωσίας) συλλέγουν μόνο δείγματα ιού γρίπης από ζώα και δεν συμμετέχουν στην επιτήρηση της εποχικής γρίπης στον άνθρωπο.

Γρίπη: Πότε αποφασίζεται η σύνθεση του επόμενου εμβολίου

Δύο φορές τον χρόνο, ο ΠΟΥ διοργανώνει διαβούλευση με τους Διευθυντές των επτά Συνεργαζόμενων Κέντρων, τα βασικά ρυθμιστικά εργαστήρια και εκπροσώπους βασικών εθνικών εργαστηρίων και ακαδημιών. Εξετάζουν τα αποτελέσματα επιτήρησης, εργαστηριακών και κλινικών μελετών, καθώς και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της γρίπης και κάνουν συστάσεις σχετικά με τη σύνθεση των εμβολίων ενόψει της επερχόμενης περιόδου γρίπης κάθε έτους.

Αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται τον Φεβρουάριο για την επιλογή των επερχόμενων εμβολίων εποχικής γρίπης του Βορείου Ημισφαιρίου και τον Σεπτέμβριο για τα εμβόλια της γρίπης του Νοτίου Ημισφαιρίου.

Η επιτροπή σύνθεσης εμβολίων του ΠΟΥ, η οποία αποτελείται από διευθυντές καθενός από τα συνεργαζόμενα κέντρα του ΠΟΥ και άλλους ειδικούς, συνεδριάζει για να παρουσιάσει τα παγκόσμια δεδομένα γρίπης και να προτείνει συγκεκριμένους ιούς εμβολίων για το τρισθενές (συστατικό τριών ιών) και το τετραδύναμο ( συστατικό τεσσάρων ιών) εμβόλιο γρίπης της επόμενης περιόδου. Στη συνέχεια, κάθε χώρα παίρνει τη δική της απόφαση σχετικά με το ποιοι ιοί πρέπει να περιλαμβάνονται στα εμβόλια γρίπης που έχουν λάβει άδεια στη χώρα τους.

Τι συμβαίνει αφότου έχει γίνει σύσταση σχετικά με το ποιοι ιοί πρέπει να περιλαμβάνονται στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης;

Μόλις γίνουν συστάσεις σχετικά με το ποιοι ιοί πρέπει να περιλαμβάνονται στο εμβόλιο, οι κατασκευαστές ξεκινούν τη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου. Μάλιστα, ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να αρχίσουν να καλλιεργούν έναν ή περισσότερους ιούς για χρήση στην παραγωγή εμβολίου ακόμη και πριν ληφθεί η τελική σύσταση του ΠΟΥ για τους ιούς του εμβολίου. Αυτό δίνει στους κατασκευαστές περισσότερο χρόνο να παράγουν εμβόλια ενόψει της επόμενης σεζόν. Όσο περισσότερο χρόνο έχει ένας κατασκευαστής για να παράγει το εμβόλιο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων που μπορεί να παραχθούν.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να παρασκευαστεί το εμβόλιο της εποχικής γρίπης;

Επί του παρόντος, χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να παραχθούν μεγάλες ποσότητες αντιγριπικού εμβολίου.

Πηγή: cdc.gov