ΥΓΕΙΑ

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το φθινόπωρο τυπικά σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης.

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο
Bigstock

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητας σχετικής ασθένειας κατά 40% έως 60%.

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από κάθε αμφιβολία ότι αξίζει να το κάνετε κάθε χρόνο.

Γιατί χρειάζομαι εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο;

Πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο επειδή ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς. Έτσι, τα στελέχη της γρίπης στο εμβόλιο ενημερώνονται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να διασφαλιστεί ότι περιλαμβάνει ανενεργά στελέχη των ιών που προβλέπεται να κυκλοφορήσουν κάθε επόμενη περίοδο γρίπης σε όλο τον πλανήτη. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη ένα καθολικό εμβόλιο γρίπης που θα μας προστατεύει από κάθε στέλεχος γρίπης για πάντα. Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις σχετικές προσπάθειες, αλλά μέχρι τότε, πρέπει να κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο.

Μειώνεται σταδιακά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

Ναι, η προστατευτική του δράση στον οργανισμό εξαφανίζεται σε περίπου έξι μήνες. Το εμβόλιο γρίπης δεν παρέχει μακροχρόνια προστασία, κάτι που είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να το κάνετε κάθε χρόνο.

Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο για τη γρίπη;

Συνήθως προτείνεται να το κάνετε στις αρχές του φθινοπώρου, προτού ο ιός αρχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να προστατευτείτε πλήρως μετά τον εμβολιασμό. Δεν γνωρίζουμε πότε κορυφώνεται κάθε χρόνο η περίοδος της γρίπης, ούτε τι αντίκτυπο έχει η ταυτόχρονη παρουσία άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων όπως η COVID-19 και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Το εμβόλιο θα μου περάσει τον πραγματικό ιό της γρίπης; Μπορεί να μου μεταδώσει τη γρίπη;

Όχι, το εμβόλιο αποτελείται από μια ανενεργή εκδοχή του ιού της γρίπης και, ως εκ τούτου, δεν είναι μολυσματικό. Το ρινικό σπρέι είναι φτιαγμένο από μια εξασθενημένη μορφή του ιού και δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη, αλλά μπορεί να προκαλέσει ήπια καταρροή για μια ή δύο ημέρες. Μετά τον εμβολιασμό, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν άλλες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, ήπιο πυρετό ή μυϊκούς πόνους για μερικές ημέρες. Αυτές οι παρενέργειες συχνά συμβάλουν στην εσφαλμένη αντίληψη ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να σας προκαλέσει γρίπη.

Μπορώ να κάνω το εμβόλιο κατά της γρίπης και το εμβόλιο (ή την αναμνηστική δόση) για την COVID-19 ταυτόχρονα;

Ναι, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό να κάνετε ταυτόχρονα το εμβόλιο κατά της γρίπης και το εμβόλιο για την COVID-19. Επειδή τα δύο εμβόλια είναι για δύο διαφορετικούς ιούς, το σώμα σας εξακολουθεί να είναι σε θέση να δημιουργήσει μια κατάλληλη ανοσολογική απόκριση εναντίον και των δύο. Εάν συνήθως εμφανίζετε ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το εμβόλιο της γρίπης ή εάν είχατε παρενέργειες μετά από προηγούμενη δόση του εμβολίου COVID-19, ενδέχεται απλά να εμφανίσετε παρόμοιες παρενέργειες αφού λάβετε και τα δύο ταυτόχρονα.

Είναι αλήθεια ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν λειτουργεί πάντα;

Ναι, είναι αλήθεια ότι τα αντιγριπικά εμβόλια δεν θα λειτουργούν πάντα σε όλους όσους τα κάνουν. Το ανοσοποιητικό ιστορικό κάθε ατόμου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανταπόκρισή του στο εμβόλιο. Επίσης, η αποτελεσματικότητα καθαυτού του εμβολίου ποικίλλει κάθε χρόνο. Ωστόσο, ακόμη και όταν το εμβόλιο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του πόσο σοβαρά ασθενείς κάποιος εάν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης.

Μπορούν τα άτομα με αλλεργία στα αυγά να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο;

Ναι, είναι ασφαλές για άτομα με αλλεργίες στα αυγά να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, όσοι έχουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό ενθαρρύνονται να κάνουν το εμβόλιο σε ιατρικό περιβάλλον με επίβλεψη από έναν γιατρό που μπορεί να διαχειριστεί υπεύθυνα μια πιθανή αλλεργική αντίδραση.

Ποιος πρέπει να μην κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο;

Τα παιδιά κάτω των 6 μηνών πρέπει να μην κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, ούτε άτομα με σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή αλλεργίες στα εν λόγω εμβόλια. Όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους προτού κάνουν το εμβόλιο, όπως και εκείνοι που δεν αισθάνονται καλά. Για την προστασία των ατόμων που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, είναι ζωτικής σημασίας να το κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι γύρω τους.

Πηγή: uchicagomedicine.org