ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο στόμα και έχετε δύσοσμη αναπνοή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ιάπωνες ερευνητές έφτασαν ακόμα πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αρχίζει η κακοσμία του στόματος και ίσως τρόπους αντιμετώπισής της.

Τι συμβαίνει στο στόμα και έχετε δύσοσμη αναπνοή
Bigstock

Οι ρίζες του προβλήματος της δύσοσμης αναπνοής βρίσκονται σε κάποιες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας που ονομάζεται μεθυλμερκαπτάνη (methyl mercaptan), που παράγονται από βακτήρια στο στόμα. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη, σύμφωνα με τους ερευνητές και τον επικεφαλής τους στην εν λόγω μελέτη, Takeshi Hara, από το πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Η μεθυλμερκαπτάνη είναι επίσης γνωστή ως CH3SH και στη νέα μελέτη η ομάδα του Hara δημιούργησε ένα “ρεαλιστικό περιβάλλον”, στο οποίο διερευνήθηκε η παραγωγή CH3SH από μεγάλα βακτήρια του στόματος.

Αυτό σήμαινε την κατασκευή ενός πολύπλοκου “συστήματος συν-καλλιέργειας” στο εργαστήριο, που παρακολουθούσε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων βακτηριακών ειδών που κατοικούν στο ανθρώπινο στόμα.

“Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Βρήκαμε ότι το βακτήριο Fusobacterium nucleatum παράγει μεγάλες ποσότητες CH3SH ως απόκριση στο Streptococcus gordonii, ένα άλλο στοματικό βακτήριο, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Masae Kuboniwa.

Συγκεκριμένα, το S. gordonii εκπέμπει μια χημική ουσία που ονομάζεται ορνιθίνη (ornithine) που προκαλεί το F. nucleatum να εμπλακεί σε μια χημική διαδικασία η οποία με την σειρά της οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή του δύσοσμου CH3SH.

“Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παραγωγή CH3SH στο στόμα καθοδηγείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του S. gordonii και του F. nucleatum”, δήλωσε ο Hara.

Είναι ακόμη νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δουλειά τους μπορεί να οδηγήσει σε καλές θεραπείες για την δύσοσμη αναπνοή.

Και καθώς είναι ήδη ευρέως γνωστό ότι η ασθένεια των ούλων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το πρόβλημα, είναι επίσης πιθανό να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία και της υποκείμενης αυτής ασθένειας, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό mSystems.

Πηγή: healthday.com