ΥΓΕΙΑ

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Ο ρόλος του ασβεστίου

Σινάνη Αικατερίνη

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ή σε βελτίωση.

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Ο ρόλος του ασβεστίου

Σαν αιφνίδιο χαρακτηρίζουμε το θάνατο που συμβαίνει μέσα σε 1 ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων.

Το άτομο αισθάνεται αδιαθεσία, πόνο στο στήθος, φτερούγισμα, ταχυπαλμία ή κενά στη λειτουργία της καρδιάς του, πολύ μεγάλη εξάντληση, έντονο ιδρώτα, δύσπνοια, ζάλη, και ενώ μεταφέρεται στο νοσοκομείο, καταλήγει.

Παρότι το ασβέστιο είναι γνωστό για τον ρόλο του στη σκελετική υγεία και τη συμβολή του στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων παθήσεων των οστών, είναι εξίσου σημαντικό και για την υγεία της καρδιάς.

Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, τα οποία είναι πολύ εύκολο να μετρηθούν με μια απλή εξέταση, παίζουν ρόλο στις πιθανότητες για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA).

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι θανατηφόρα για ποσοστό πάνω από 90% των ασθενών. Πάνω από το 50% των αντρών και σχεδόν το 70% των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους λόγω αυτής δεν έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας κι έτσι δεν θεωρούνται «ομάδα υψηλού κινδύνου», πράγμα που συνεπάγεται ότι είναι αναγκαίο να εντοπιστούν περισσότεροι παράγοντες ή δείκτες που «προειδοποιούν» για ένα τέτοιο σοβαρό επεισόδιο.

Ένας παράγοντας είναι το χαμηλό ασβέστιο, καθώς οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ήταν πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που παρουσίαζαν χαμηλές τιμές στο αίμα τους.

Μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό του αίματος ήταν χαμηλότερα σε όσους έπαθαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Ειδικότερα, οι ασθενείς με τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου από όλους (<8,95 mg/dL) φάνηκε να έχουν διπλάσιες πιθανότητες για ανακοπή σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα από όλους (>9.55 mg/dL) ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου.