ΥΓΕΙΑ

Ιλαρά: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως - Σε τι να έχετε τον νου σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα κρούσματα ιλαράς σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 79%, με περισσότερα από 300.000 να καταγράφονται επισήμως πέρυσι, δήλωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Τρίτη.

Ιλαρά: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως - Σε τι να έχετε τον νου σας
Bigstock

Ο ΠΟΥ λέει ότι δεν έχει ακόμη απολογισμό για τους θανάτους από ιλαρά το 2023, αλλά αναμένει ότι και αυτός ο αριθμός θα είναι αυξημένος.

Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, στις αρχές του μήνα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη “σύσταση ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση πιθανής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς”. Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπήρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

“Το 2022, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 43%, σύμφωνα με τα μοντέλα μας. Ξεπεράσαμε τους 130.000 θανάτους από ιλαρά. Αναμένουμε αύξηση των θανάτων και για το 2023”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Natasha Crowcroft, τεχνική σύμβουλος του ΠΟΥ για την ιλαρά και την ερυθρά.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ ήρθε καθώς μια σχολική περιφέρεια της νότιας Φλόριντα ανέφερε πολλά κρούσματα ιλαράς. Την περασμένη Παρασκευή, τα δημόσια σχολεία της κομητείας Broward ανακοίνωσαν ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Δημοτικό Σχολείο Manatee Bay, αλλά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε τέσσερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχε μεταδώσει το CBS News.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι τέτοια κρούσματα θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πιο κοινά. Παρά το γεγονός ότι η ιλαρά θεωρείτο μια νόσος που είχε εξαλειφθεί εδώ και δεκαετίες, τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού (απόρροια του αντιεμβολιαστικού κινήματος που ξεκίνησε κατά την πανδημία της COVID-19) τροφοδοτούν νέα κρούσματα και θέτουν σε κίνδυνο την ανοσία της αγέλης.

“Ένας από τους τρόπους με τους οποίους προβλέπουμε τι πρόκειται να συμβεί όσον αφορά τα κρούσματα ιλαράς είναι να εξετάσουμε την κατανομή των μη εμβολιασμένων και άρα μη ανοσοποιημένων παιδιών. Με βάση τα δεδομένα περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο θα βρίσκονται σε υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο εξάρσεων ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024”, είπε η Crowcroft.

Ιλαρά: Συμπτώματα ανά στάδιο της νόσου

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7 έως 14 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό και συνήθως περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, καταρροή και υγρά μάτια. Το εξάνθημα από ιλαρά εμφανίζεται 3 έως 5 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Η ιλαρά συνήθως ξεκινά με τα εξής συμπτώματα:

  • υψηλός πυρετός (μπορεί να ξεπεράσει τους 40°C)
  • βήχας
  • ρινική καταρροή και
  • κόκκινα, υγρά μάτια (επιπεφυκίτιδα)

Μικροσκοπικές λευκές κηλίδες (γνωστές ως κηλίδες Koplik) μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο στόμα 2-3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στη συνέχεια, 3-5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εμφανίζεται ένα εξάνθημα:

  • Συνήθως ξεκινά ως επίπεδες κόκκινες κηλίδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο -στη γραμμή των μαλλιών- και εξαπλώνονται προς τα κάτω στον λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια.
  • Μικρά ανυψωμένα εξογκώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν πάνω από τις επίπεδες κόκκινες κηλίδες.
  • Οι κηλίδες μπορεί να ενωθούν καθώς εξαπλώνονται από το κεφάλι στο υπόλοιπο σώμα.

Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα, ο πυρετός του ασθενούς μπορεί να ξεπεράσει 40°C.

Ιλαρά: Μετάδοση και παθογένεια

Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα. Ο ιός απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών.

Πηγές: healthday.com, eody.gov.gr