ΥΓΕΙΑ

Ποιος είναι ο καλύτερος μήνας για να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά της γρίπης

Σινάνη Αικατερίνη

Τα παιδιά που γεννιούνται τον Οκτώβριο είναι πιο πιθανό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με γρίπη σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννιούνται άλλους μήνες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης.

Ποιος είναι ο καλύτερος μήνας για να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά της γρίπης

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο μήνας γέννησης σχετίζεται τόσο με τον χρόνο εμβολιασμού κατά της γρίπης όσο και με την πιθανότητα διάγνωσης γρίπης, αλλά και ότι ο Οκτώβριος είναι η καλύτερη εποχή για να εμβολιαστούν τα μικρά παιδιά, σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις.

Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα μικρά παιδιά, τα οποία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γρίπης και σοβαρής λοίμωξης που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός συνιστάται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου για τη μεγιστοποίηση της ανοσίας κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης της γρίπης.

Στις ΗΠΑ οι γονείς πηγαίνουν τα μικρά παιδιά στο γιατρό για προληπτικό έλεγχο τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, οπότε κάνουν και το εμβόλιο κατά της γρίπης, δεν υπάρχουν ωστόσο μεγάλης κλίμακας μελέτες σχετικά με τον βέλτιστο χρόνο εμβολιασμού.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων υγείας, εντόπισαν πάνω από 800.000 παιδιά ηλικίας 2-5 ετών που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης μεταξύ της 1ης Αυγούστου και της 31ης Ιανουαρίου κατά την περίοδο 2011-18. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα ποσοστά διαγνωσμένης γρίπης μεταξύ αυτών των παιδιών ανά μήνα γέννησης.

Αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, οι παθήσεις, η χρήση υγειονομικής περίθαλψης και το μέγεθος της οικογένειας, τα ευρήματα έδειξαν ότι ο Οκτώβριος ήταν ο πιο συνηθισμένος μήνας για τα παιδιά που εμβολιάστηκαν.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο είχαν επίσης το χαμηλότερο ποσοστό διάγνωσης γρίπης. Για παράδειγμα, μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν τον Αύγουστο, το μέσο ποσοστό διάγνωσης της γρίπης σε όλες τις εξεταζόμενες περιόδους γρίπης ήταν 3% σε σύγκριση με 2,7% για τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο και 2,9% για εκείνα που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι τα ευρήματά τους περιορίζονται σε ασφαλισμένα παιδιά που έλαβαν ιατρική περίθαλψη. Επίσης, δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματά τους άλλοι παράγοντες.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια μετά από πρόσθετες αναλύσεις προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον η σχέση μεταξύ του μήνα γέννησης και του κινδύνου γρίπης οφειλόταν στην τύχη, παρέχοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα συμπεράσματά τους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ που επικεντρώνονται στον εμβολιασμό των μικρών παιδιών τον Οκτώβριο, μπορεί να αποφέρουν την καλύτερη προστασία σε τυπικές περιόδους γρίπης. Τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με τις τρέχουσες συστάσεις που προωθούν τον εμβολιασμό τον Οκτώβριο», προσθέτουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The BMJ.