ΥΓΕΙΑ

Πότε και πώς η γρίπη “γυρνάει” σε πνευμονία: Ποια είναι η καλύτερη προστασία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Καθώς η εποχή της γρίπης συνεχίζει να σαρώνει την κοινότητα, δημιουργούνται ανησυχίες για τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη.

Πότε και πώς η γρίπη “γυρνάει” σε πνευμονία: Ποια είναι η καλύτερη προστασία
Bigstock

Μια κοινή ερώτηση που κυκλοφορεί συχνά είναι εάν η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο αναπνευστικών ασθενειών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά κατά τους μήνες που κορυφώνονται τα κρούσματα γρίπης.

Η σύνδεση μεταξύ της γρίπης και της πνευμονίας

Η γρίπη και η πνευμονία είναι ξεχωριστές λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά συνδέονται μεταξύ τους.

  • Η γρίπη προκαλείται από ιούς γρίπης που επηρεάζουν κυρίως την ανώτερη αναπνευστική οδό, προκαλώντας συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και πόνους στο σώμα.
  • Η πνευμονία, από την άλλη πλευρά, είναι μια λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή των αερόσακων στον έναν ή και στους δύο πνεύμονες. Μπορεί να προκληθεί από διάφορα παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών.

Αν και η γρίπη δεν μετατρέπεται άμεσα σε πνευμονία, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που κάνουν το αναπνευστικό σύστημα πιο ευάλωτο σε δευτερογενείς λοιμώξεις, όπως η πνευμονία. Η εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από γρίπη μπορεί να επιτρέψει σε άλλα παθογόνα να εισβάλουν στους πνεύμονες. Η βακτηριακή πνευμονία είναι ο πιο κοινός τύπος που ακολουθεί τη γρίπη και μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πνευμονία μετά από γρίπη: Ποια είναι η καλύτερη προστασία

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας μετά από λοίμωξη από γρίπη. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι πιο ευαίσθητα. Επιπλέον, οι καπνιστές ή όσοι έχουν χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (π.χ. άσθμα) διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη, όπως η πνευμονία.

Η καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης που εξελίσσεται σε πνευμονία είναι η πρόληψη: το να κάνετε το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός.

Ένα εμβόλιο κατά της γρίπης όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από τη γρίπη, αλλά μειώνει επίσης τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων εάν μολυνθείτε. Επιπλέον, φροντίστε να εφαρμόζετε καλή υγιεινή για να αποτρέψετε την εξάπλωση τόσο της γρίπης όσο και της πνευμονίας. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα και η κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχετε ή φτερνίζεστε είναι απαραίτητα μέτρα.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για πνευμονία που σχετίζεται με τη γρίπη

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων τόσο της γρίπης όσο και της πνευμονίας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε επίμονο υψηλό πυρετό, έντονο βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή εάν τα συμπτώματα της γρίπης επιδεινωθούν, αντί να βελτιωθούν. Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών και να εξασφαλίσει ταχύτερη ανάρρωση.

Πηγή: afcurgentcare.com