ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη και μητρική θνησιμότητα

Σινάνη Αικατερίνη

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα για την αύξηση των ποσοστών μητρικών θανάτων κατά τη διάρκεια, πριν και μετά από μια εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένα από δεκάδες μελέτες.

Προβλήματα ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη και μητρική θνησιμότητα

«Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό σε άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος», αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Katherine Wisner, υπεύθυνη περιγεννητικής ψυχικής υγείας στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσινγκτον.

Θα μπορούσαν τα προβλήματα ψυχικής υγείας να παίξουν ρόλο σε πολλές από αυτές τις τραγωδίες;

Για να το ανακαλύψουν, η Wisner και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα από 30 πρόσφατες μελέτες και 15 αναφορές.

Διαπίστωσαν ότι:

  • Οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η περίοδος κατά τη διάρκεια, πριν και μετά από μια εγκυμοσύνη «συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για νέα εμφάνιση ή υποτροπή μητρικών ψυχιατρικών διαταραχών», ανέφεραν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, το 14,5% των εγκύων μητέρων αναπτύσσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένα άλλο 14,5% παλεύει με την πάθηση κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μετά τον τοκετό.
  • Πολλές έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν κινδύνους αυτοκτονίας και υπερβολικής δόσης οπιοειδών. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η αυτοκτονία ή η υπερβολική δόση οπιοειδών ευθύνονται για 23% των μητρικών θανάτων που συμβαίνουν εντός ενός έτους από την εγκυμοσύνη.
  • Οι γυναίκες ζουν συχνά χωρίς περιγεννητική περίθαλψη. Η εξεύρεση βοήθειας για την αντιμετώπιση των ψυχικών και σωματικών πιέσεων της εγκυμοσύνης γίνεται όλο και πιο δύσκολη: Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερες από 400 υπηρεσίες μητρότητας έκλεισαν μεταξύ 2006 και 2020, γεγονός που άφησε σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ή με περιορισμένη πρόσβαση σε φροντίδα μητρότητας.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες υποδηλώνουν ότι η πλειονότητα των μητρικών θανάτων στις ΗΠΑ μπορεί να προληφθεί - συμπεριλαμβανομένου του περίπου 1 στους 4 που αποδίδεται σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η Wisner σημείωσε ωστόσο, ότι μόνο το 20% των νέων μητέρων στην Αμερική ελέγχονται για επιλόχεια κατάθλιψη.

«Δεδομένου ότι κατά την περίοδο της κύησης πολλές μητέρες έρχονται σε επαφή με επαγγελματίες υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι μητέρες να ελέγχονται και να τους προσφέρεται θεραπεία. Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης για την υγεία της μητέρας και του παιδιού και κατά συνέπεια ολόκληρης της οικογένειας» είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Psychiatry.