ΥΓΕΙΑ

Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια το κερί στο αυτί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αν έχετε νιώσει ποτέ ότι τα αυτιά σας έχουν βουλώσει, ίσως αναρωτηθήκατε πώς να αφαιρέσετε το υπερβολικό κερί αυτιού.

Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια το κερί στο αυτί
Bigstock

Ωστόσο, ως επί το πλείστον, δεν χρειάζεται να απαλλαγείτε από το κερί στο αυτί (γνωστό και ως κυψελίδα). Συχνά, το λούσιμο των μαλλιών είναι αρκετό για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση κεριού στο αυτί.

Μάλιστα, το κερί στο αυτί προστατεύει τον ακουστικό πόρο, διατηρώντας τον υγρό και προλαμβάνοντας μολύνσεις. Εμποδίζει επίσης σκουπίδια να εισέλθουν στο αυτί. Ωστόσο, μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να το αφαιρέσετε.

Είναι ανάγκη να αφαιρέσετε το κερί στο αυτί;

Μόλις συσσωρευτεί, συνήθως βγαίνει έξω από το αυτί από μόνο του. Σε αντίθεση με τα νύχια ή τα μαλλιά σας, που συνεχίζουν να μεγαλώνουν, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε το κερί στο αυτί. Ακόμη και μικρές καθημερινές κινήσεις, όπως το μάσημα και η ομιλία, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του κεριού από το κανάλι του αυτιού σας.

Εάν το κερί στο αυτί σκληραίνει και συσσωρεύεται, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες θεραπείες στο σπίτι για να το αφαιρέσετε με ασφάλεια.

Μαλακώστε το κερί στο αυτί

Η χρήση ελαίων ή γλυκερίνης μπορεί να το μαλακώσει και να το διασπάσει. .Ετσι θα βγει ευκολότερα από το αυτί. Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι καθώς μαλακώνει, το κερί διαστέλλεται, γεγονός που μπορεί να κάνει την αίσθηση βουλώματος πιο έντονη.

Για να μαλακώσετε το κερί του αυτιού, κάντε τα εξής:

  1. Θερμάνετε κάποιο έλαιο, παιδικό λάδι ή γλυκερίνη στη θερμοκρασία του σώματος
  2. Γείρετε το κεφάλι σας και μετά τοποθετήστε μερικές σταγόνες από το ζεστό λάδι στο προσβεβλημένο αυτί
  3. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες ή μέχρι να μαλακώσει το κερί του αυτιού
  4. Καθώς κάνετε ντους, οδηγήστε ζεστό νερό στο προσβεβλημένο αυτί. Στη συνέχεια, γύρετε το κεφάλι σας, αφήνοντας το νερό να ξεπλύνει το κερί του αυτιού
  5. Καθαρίστε το εξωτερικό αυτί με καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα

Σταγόνες αυτιών

Όπως τα έλαια ή η γλυκερίνη, οι σταγόνες αυτιού μαλακώνουν το κερί στο αυτί και του επιτρέπουν να ρέει εύκολα προς τα έξω.

Οι σχετικές οδηγίες χρήσης ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα που θα αγοράσετε από το φαρμακείο. Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω βήματα για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τις σταγόνες στα αυτιά:

  1. Γείρετε το κεφάλι σας. Στη συνέχεια, χωρίς να αγγίξετε το απλικατέρ στο κανάλι του αυτιού σας, τοποθετήστε τον ενδεικνυόμενο αριθμό σταγόνων στο προσβεβλημένο αυτί
  2. Κρατήστε το κεφάλι σας σε κλίση για τον καθορισμένο χρόνο (συνήθως αρκετά λεπτά)
  3. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα για τέσσερις ημέρες ή για όσο ορίζει το χαρτί οδηγιών
  4. Στο ντους, ξεπλύνετε το κερί στο αυτί με ζεστό νερό
  5. Καθαρίστε το εξωτερικό αυτί με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα

Πώς να ΜΗΝ αφαιρέσετε το κερί στο αυτί

Συνιστάται να αποφεύγετε τη χρήση μπατονέτας. Αν και φαίνεται τέλεια διαμορφωμένη για τον καθαρισμό του αυτιού, μπορεί να τραυματίσει το δέρμα του ακουστικού πόρου ή και το τύμπανο.

Ακόμη και μικρές γρατζουνιές μπορεί να γίνουν μολύνσεις, ενώ η ρήξη του τυμπάνου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

  • Απώλεια ακοής
  • Μαστοειδίτιδα (λοίμωξη που εξαπλώνεται στο οστό πίσω από το αυτί)
  • Ίλιγγος
  • Ζάλη
  • Χρόνια λοίμωξη του αυτιού

Επίσης, οι μπατονέτες ούτως ή άλλως δεν αφαιρούν αποτελεσματικά το κερί στο αυτί. Είναι πιο πιθανό να πιέσετε το κερί ακόμη πιο βαθιά και μετά να είναι πολύ δύσκολο να βγει χωρίς επέμβαση γιατρού. Μπορεί να συμπιεστεί στο τέλος του ακουστικού πόρου και ακριβώς δίπλα στο τύμπανο.

Πηγή: health.com