ΟΜΟΡΦΙΑ

Γιατί αυτιά και μύτη μεγαλώνουν με την ηλικία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πράγματι τα αυτιά και η μύτη αυξάνονται σε μέγεθος καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτό οφείλεται στο πώς η γήρανση επηρεάζει τους ιστούς μας και όχι στην ανάπτυξη νέου ιστού.

Γιατί αυτιά και μύτη μεγαλώνουν με την ηλικία
Bigstock

Τα αυτιά και η μύτη ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους στα 20 σας, λέει δρ. Alan Matarasso, κλινικός καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Zucker στο Hempstead της Νέας Υόρκης και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών.

Μετά την εφηβεία, οι περισσότερες αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθός αποδίδονται στη διαδικασία γήρανσης, πρόσθεσε.

Πώς μεταβάλλονται με τα χρόνια οι ιστοί που αποτελούν τα αυτιά και την μύτη

Οι υποκείμενες δομές τόσο των αυτιών όσο και της μύτης είναι φτιαγμένες από χόνδρο, έναν ισχυρό αλλά εύκαμπτο συνδετικό ιστό που προστατεύει επίσης τα οστά και τις αρθρώσεις. Ο χόνδρος αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα (χονδροκύτταρα), τα οποία αιωρούνται σε μια μήτρα και σταθεροποιούνται από ένα δίκτυο δομικών πρωτεϊνών (κολλαγόνο και ελαστίνη). Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που οδηγεί στην αποδυνάμωση και χαλάρωση ολόκληρης της δομής του χόνδρου.

Επιπλέον, η ηλικία επηρεάζει τη δομή των ιστών που περιβάλλουν τον χόνδρο. Για παράδειγμα, οι κάποτε τεντωμένοι ιστοί του προσώπου αρχίζουν να χαλαρώνουν με την ηλικία και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της βαρύτητας, αυτό προκαλεί πτώση των λοβών του αυτιού και πτώση της άκρης της μύτης. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην όψη ενός αυξημένου μεγέθους της μύτης και των αυτιών.

Nose-myth-miti-muti-myti

Τέλος, το δέρμα στην μύτη μπορεί να βαρύνει λόγω της υψηλότερης δραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων και αυτό το πρόσθετο βάρος του δέρματος μπορεί να “τραβήξει” την μύτη πιο μπροστά, εξήγησε ο δρ. Matarasso.

Το ικρίωμα χόνδρου των αυτιών και της μύτης μπορεί επίσης να χαλαρώσει εάν τα οστά στα οποία είναι “αγκιστρωμένο”, χάσουν μέρος της πυκνότητάς τους. Αυτό μπορεί να προκαλείται από οστεοπόρωση ή οστεοπενία και ο κίνδυνος αυτών των δύο εκφυλιστικών ασθενειών των οστών αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία. Η μείωση του μυϊκού τόνου μέσα και γύρω από τα αυτιά και την μύτη, που υποστηρίζουν αυτές τις δομές χόνδρου, αλλάζει επίσης με την ηλικία, είπε ο ίδιος.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αλλαγή σχήματος μύτης και αυτιών

Ωστόσο, το πόσο ακριβώς θα αλλάξει το μέγεθος της μύτης και των αυτιών κάποιου με την πάροδο των ετών εξαρτάται από πολλούς άλλους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, διευκρίνισε.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι γενικά ένα εξαιρετικά κληρονομικό χαρακτηριστικό και το σχήμα της μύτης, συγκεκριμένα, φαίνεται να συνδέεται με τη γενετική σύνθεση κάποιου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Genetics. Επιπλέον, οι ρινικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία φαίνεται να είναι πολύ πιο συχνές στους άνδρες παρά στις γυναίκες, αλλά ο λόγος γι' αυτό είναι ασαφής, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο National Journal of Maxillofacial Surgery.

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η έκθεση στη ρύπανση και τον ήλιο μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες γήρανσης στον χόνδρο, είπε ο δρ. Matarasso.

Πηγή: livescience.com